Нов метод, които разпознава рака 4 години преди да се развие

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Техниката се използва като експериментална

Група американски и китайски учени са намерили начин за откриване на рак в кръвта на ранен етап. Експертите обясниха, че кръвта е първата, която реагира на наличието на онкологично заболяване, тъй като получава „порции токсични метаболитни продукти“, които развиващият се тумор отделя, пише zdrave.to

Учените успяха да идентифицират пет форми на непроявяваща се онкология чрез кръвни тестове – рак на стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб и колоректалния рак – 1–4 години преди появата на първите симптоми на заболяването. Точността на новия метод достига 91%.

„Той не предвижда рак, който ще се появи в бъдеще, но идентифицира асимптоматични пациенти, тъй като позволява откриването на модификации в структурата на ДНК дори преди клиничната проява на заболяването“, каза Анна Строганова, доктор на медицинските науки, ръководител на молекулярно-биологичната лаборатория на Националния медицински център за онкологични изследвания на Блохин.

Засега техниката се използва като експериментална. Освен това експертите ще изследват пациенти от рискови групи и едва след това тестът ще бъде достъпен за хората.

Оставете коментар: