Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Португалското председателство на Европейския съюз предлага следното решение на проблема с езика между България и Северна Македония, съобщава „Фокус”.

А именно въпросът трябва да бъде разрешен с две едностранни изявления, както от Северна Македония, така и от България, поясни днес в Охрид македонският външен министър Буяр Османи.

„Очаква се Северна Македония само да потвърди факта, че езикът е кодифициран през 1945 г., без други формулировки. А на междуправителствената конференция България трябва да представи свое едностранно изявление с вижданията си за езика. След това ЕС трябва да отбележи само, че има две едностранни изявления, тоест две различни гледни точки по въпроса”, посочи Османи.

Според него това е креативно решение, което може да задоволи чувствителността и на двете страни по този въпрос.Предложението на португалското председателство, което ще продължи да се разглежда в рамките и на словенското председателство, засега е единственото функционално предложение, което е поставено реално на масата за преговори, смята Османи.