Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Google напредва с работата по Android 15, като се очаква платформата да бъде представена в края на пролетта по време на конференцията Google I/O.

Очакванията са, че Android 15 ще предложи повече новости спрямо предшественика си и ще обърне повече внимание на практичността. Онлайн изданието GizChina ни информира за още няколко нововъведения, които ще са част от Android 15, пише Вести.бг.

Първото е внедряването на уиджети на заключения екран. Те и в момента са част от възможностите на някои телефони, но зависи от желанието на производителя. Android 15 ще ги направи достъпни за всички модели с платформата. Потребителите ще могат да избират различни уиджети, които да са достъпни директно на заключения екран и да може да се взаимодейства с тях без да се налага отключването на телефона.

Друга новост ще е възможността за архивиране на приложения. Това ще е алтернатива на пълното им деинсталиране. Докато при изтриването се губи всичката информация, архивирането ще запазва данните и прогреса на потребителя, но ще премахва повечето компоненти на приложението. Така то ще е видимо в „чекмеджето“ с приложения, но реално няма да работи. При натискането на иконата, приложението ще се активира отново, като ще изтегля нужните компоненти ще продължи работа с всички данни на потребителя. Това ще е удобно за пестене на място в телефона.

Android 15 ще даде и повече контрол на потребителя над батерията. Нова функция ще анализира нейното състояние и ще информира потребителя дали батерията е в добра кондиция или е започнала да се влошава и съответно може да се очаква осезаемо съкращаване на времето между зарежданията.

Също така се очаква Android 15 да даде на приложенията повече опции за използване на вибрацията на смартфона. Това е физическа обратна връзка, при която приложенията ще могат да контролират вибрацията и да променят интензивността ѝ според случващото се на екрана. Например при натискане на бутон, при някакво събитие в приложението или играта и др. Телефонът ще може да съобразява интензивността дори и според нивото на яркост на екрана. Всичко това трябва да направи взаимодействието с телефона по-удобно, тъй като ще може да има механична обратна връзка.