Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Гърция е любима дестинация за много наши сънародници, които планират бягство oт родианта по време на почивните дни.

Първите туристи в южната ни съседка обаче останаха, изненадани от новите цени на храни, напитки и нощувки.

Гиросът вече се продава за 4 евро, по плажовете коктейлът „Аперол“ е 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма. Малката бира се продава за 4,50 евро. Цените на сладкишите остават непроменени, предава гръцката медия „Денар“, цитирани от bTV.

Въпреки повишението обаче Гърция си остава предпочитана за туристите, особено около Великденските празници. Увеличението на броя на туристите с 20,7% през първото тримесечие на годината спрямо миналата година и увеличението на приходите с 24,5% показват, че Гърция все още привлича голям брой посетители.

Местните жители обаче приемат със смесени чувства към новите цени и са загрижени за въздействието на инфлацията върху ежедневието.

Според докладите местните ресторанти са изправени пред предизвикателството да привличат туристи в началото на летния сезон въпреки лошото време и високите цени.

В стремежа си да задържат клиентите, пазарите предлагат намалени цени на основни хранителни продукти. Цените за настаняване също варират и местните жители трябва да се справят с тези промени, докато се опитват да останат конкурентоспособни в туристическия сектор.

Тази ситуация ги принуждава да бъдат креативни и да търсят нови начини за привличане на посетители, без да намаляват приходите си.