Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Гърция на плаж вече по нови правила! Властите в страната въведоха драконовски правила за подобряване на обществения достъп до крайбрежието и въвеждане на ред по плажовете. Основната промяна, която се въведе бе, че 50-70% от плажните ивици трябва да са без шезлонги, за да се предотврати пренаселеността. В защитените зони пък този процент скача до 85%. А в екологично чувствителните зони разполагането на шезлонги е забранено изцяло.

Въведе се и минимално отстояние на така наречената първа линия от бреговата линия. Минималното разстояние е 4 метра между водата и първия ред.

Българин показа снимка от плаж в Гърция и предизвика бърна дискусия в социалните мрежи. На кадрите се вижда, че пространството между първа линия и морето е „изчистено“ от шезлонги и чадъри.

„И първа линия вече на 4 метра от водата, както е по новите правила“, е написал авторът на поста.

Не е ясно в коя част на Гърция е направена снимката, но се вижда, че не липсват плажуващи и ентусиасти, които да се топнат в морето.

Веднага под снимката заваляха и коментари на потребителите.

Променят се голяма част от пътните такси. Корекцията на пътните такси засяга българите в следните отсечки: от Кулата до Солун, от Солун до Игуменица, както и от Солун до Александруполис. Увеличението варира между 30% и 35%.

Българите, които ще пътуват по отсечката Кулата-Кавала, вече ще плащат 4.05 евро вместо досегашните 3.60 евро. По отсечката Кулата-Солун цената скача от 3.30 евро на 4.15 евро, а от Кулата до Игуменица вече ще се плаща по 15.55 евро вместо сегашните 12.60 евро. За пътуващите през ГКПП „Илинден-Ексохи“ в посока Александруполис таксата ще е 5.85 евро вместо досегашните 4.50 евро.

Таксата след границата на ГКПП „Кулата-Промахон“ пък е намалена от 2 на 1.90 евро.