Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Потребителите на електронни пощи отново са на прицел на измамниците. Отново се използва популярната поща abv.bg, като съобщения са насочени главно до нейните потребители.

Стотици мейли са залети със заплашително съобщение, че акаунтите ще бъдат закрити, тъй като са препълнени или са в черен списък и трябва да се извърши някакво действие, за да се предотврати спиране на акаунта.

Този път измамниците не са приложили хиперлинк, както често процедират, но са подканени към конкретни действия, свързани с прикачен файл.

Кампанията явно е доста агресивна, защото за да се създаде достоверност, са изпращани два мейла в последователни дни.

Има обаче ключови елементи, които издават, че се касае за измама.

Първо мейлът, от който е изпратено съобщението е същият като на самия потребител.

Компютърни експерти разкриха пред БЛИЦ, че това е възможно, тъй като „всеки програмен код може да праща писма. Прави се заявката за изпращане на писмото. Може да се посочи от кого е то(имена и мейл), до кого е, каква е темата и съдържанието на мейла. По тази причина може в полето „От кого е писмото“ да напише всичко, включително и самият получател“.

Припомняме, че в повечето случаи, писмата, изпратени от електронната поща, не изискват действия от потребителите, а и е задължително посочено, че съобщението е автоматично и не се изисква отговор.

Измамниците явно са се понаучили и този път са спазили изискването да фигурира текст, който посочва, че „Това съобщение е автоматично генерирано от имейл сървъра за сигурност на ABV и отговорът, изпратен на този имейл, няма да бъде доставен“. Въпреки това се изисква конкретно действие от потребителя.

Ето какво гласят и двата мейла:

ПОЩА!
скъпи
Моля, бъдете информирани, вашият abv mail saver е пълен, ние ще ви спрем да изпращате и получавате съобщения след 24 часа,
Кликнете върху прикачения файл по-горе, за да потвърдите и актуализирате своя имейл акаунт сега.
Благодаря за разбирането.
АБВ УСЛОВИЯ ЗА УСЛУГА
1999 – 2024 Няма налична информация.
___________________________________________________________________________________________
Това е копие на предупреждението за сигурност, изпратено до имейл адреса за възстановяване на акаунта.

Това съобщение е автоматично генерирано от имейл сървъра за сигурност на ABV и отговорът, изпратен на този имейл, няма да бъде доставен. Този имейл е само за abv.bg

ПОЩА!
скъпи
Вашият имейл акаунт е в черен списък от услугата за електронна поща на ABV по причина, последващата проверка на акаунта е неуспешна във вашата пощенска кутия, нашият сервизен екип ще затвори акаунта ви в рамките на 24 часа, ако не верифицирате и актуализирате акаунта, кой сте вие ​​днес
щракнете върху прикачения файл по-долу, за да потвърдите и актуализирате своя имейл акаунт сега
Кликнете върху прикачения файл по-горе, за да потвърдите и актуализирате своя имейл акаунт сега.
Благодаря за разбирането.
АБВ УСЛОВИЯ ЗА УСЛУГА
1999 – 2024 Няма налична информация.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК