Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Бившият евродепутат Николай Бареков е подал сигнал в прокуратурата за незаконно финансиране на телевизия „Евроком“. Сигналът е разпределен на Специализираната прокуратура, а информацията съобщи гражданското сдружение БОЕЦ в сряда. В четвъртък самият Бареков потвърди за него на страницата си във „Фейсбук“.

„Подобни сигнали никога не са плод на нечия самоинициатива. Винаги става дума за сценарий с конкретна цел. В случая целта е телевизия „Евроком“ да бъде унищожена и работещите в нея журналисти да бъдат свалени от ефир“, твърдят от БОЕЦ.

Според сдружението, което стои зад организацията на протестите срещу новия главен прокурор Иван Гешев, сега на прицел са предаванията на Люба Кулезич, Владо Береану, Сашо Диков, Николай Колев и други, които дават свободна трибуна в телевизионното пространство в България, поставят теми и канят гости, които не могат да бъдат чути и коментирани в други медии.

Самият Бареков доскоро имаше предаване в същата телевизия, но като външна продукция, за което той самият казва, че е плащал сам с пари от партийната субсидия. От 19 ноември м.г. договорът му бил прекратен със смс от Петьо Стайков (пълномощник на управителя в „Евроком“), а каква е причината съвместното му предаване с бившия депутат от НФСБ Димитър Байрактаров да бъде свалено от ефир не му обяснили, пише той. Според бившия евродепутат високопоставен фактор в държавата е „оказал натиск, за да спре да се занимава с Красимир Каракачанов“.

„Сигналът е изключително обемен, мотивирано написан и с огромен доказателствен материал за престъпните схеми. Разбирам напълно защо толкова много паникьосва и страхува засегнатите. Нямам обяснение обаче как този сигнал попада в ръцете на тези, срещу които е подаден“, пише на страницата си във фейсбук Николай Бареков.

Георги Георгиев от БОЕЦ обясни, че е имал информация за сигнала, а след това изпратил официално запитване до деловодството на прокуратурата, откъдето потвърдили.

„Тук трябва да се намеси държавното обвинение, защото става въпрос за последващо престъпление. Със сигнала не целя „запушване на усти и медии“, защото всъщност ръководството на „Евроком“ запуши нашите усти и нашите гласове за разкриване на грандиозни корупционни схеми и политически машинации и измами“, твърди още той.

Бившият евродепутат разказа, че сигналът е десетки страници, които съдържат информация за над 200 свързани фирми, през които се финансирала телевизията, а в същото време нямало ясен собственик на медията. Бареков твърди и че схемата била подобна на тази във фалиралата банка КТБ.

„В тази телевизия не се плащат осигуровки или, ако има такива, те са на минималната работна заплата“, каза Бареков и обясни, че сигналът бил подаден и в Националната агенция за приходите, които му изпратили благодарствено писмо, че е проявил гражданска инициатива.

„Ако прокуратурата иска да разследва медия и лица, финансирани незаконно, то спокойно може да разследва Николай Бареков и „неговата“ телевизия, в която бяха налети милиони от КТБ и Цветан Василев. Вместо това прокуратурата иска да убие „Евроком“, казват от БОЕЦ и обявяват, че ще излязат на протест на 23 януари. Той ще бъде в 10 ч. пред Висшия съдебен съвет и ще се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев и в защита на „Евроком“.

„За нас този сигнал на Николай Бареков е опит за влияние върху свободата на словото в България и се надявам да не станем свидетели на крайности – може би целта е да бъде затворена устата на медията“. Така пълномощникът на изпълнителния директор Петьо Стайков коментира сигнала, подаден от Бареков, и раздялата с него.

По думите на Стайков прокуратурата не ги е информирала и търсила във връзка със сигнала, но очаква някакво развитие по темата и телевизията ще излезе с официална позиция.

Причината за свалянето на предаването от ефир той обясни с неизрядни отношения – не само финансови, но и други, които не пожела да коментира. Стайков подчерта, че в никакъв случай над ръководството на телевизията не е бил оказван политически или друг натиск.

По повод твърденията в сигнала за незаконно финансиране на телевизията Петьо Стайков каза, че медията, откакто съществува, е записана с ясни и точни собственици в Търговския регистър. Няма офшорни дружества, няма неясно финансиране. „Евроком“ се финансира с реклама, разпространение, продажба на програмно и ефирно време и с лични средства на собствениците.

„Тези неща Бареков би трябвало да ги знае, след като е имал взаимоотношения с нас и е продуцирал предаване, че медията събира пари за съществуване, за да може да работи“, добави още той.