Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е осъдена да плати обезщетение 3000 лева на деветгодишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция въпреки сключен договор за подпомагане. Това съобщи адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова, цитирана от сайта lex.bg.

Става въпрос за случая на 9-годишната Самуела Куриян, която е трябвало да бъде оперирана в началото на 2017 г., тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. След като фондът отказва да преведе 96 000 лева за операцията за поставяне на импланти, родителите на детето събират сумата след дарителска кампания и операцията е успешно извършена, но няколко месеца по-късно – през юни 2017 г., което води до влошаване на състоянието.

В същото време през февруари 2017 г. фондът разрешава финансовото подпомагане на детето с 93 600 лева, за което е сключен и договор с родителите. След това обаче фондът отказва да изплати парите с мотива, че частната болница, в която е трябвало да бъде извършена операцията, не е подала декларация, че медицинските изделия са закупени след проведена обществена поръчка. Такова изискване имало в отменения правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“.

Делото срещу НЗОК като правоприемник на фонда, е заведено миналата година, а семейството на детето е поискало обезщетение 10 000 лева заради причинени неимуществени вреди от бездействие.

Решението е на Административен съд – София и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.