Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не важи за дните, в които е разрешена консумацията на риба според църковния канон, какъвто е Никулден.

До наши дни са достигнали множество легенди, най-известните от които са тези за спасението от бурята, спасението на трите девици и спасението на трите деца. Традиции и поверия за Никулден според народните поверия са именно, че Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. По традиция на този празник се приготвя риба.

Често се избира шаран, заради големите люспи – колкото по-големи, толкова по-голямо богатство на обитателите на дома ще донесат те. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника. Според поверието, ако настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее.

В някои краища на страната се вярва, че люспите от шарана трябва да се запазят. Това ще донесе здраве и благоденствие на обитателите на дома. Нито една люспа обаче не трябва да се подарява на никого извън семейството. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година.

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. Цялото семейство се събира на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.“ – казва народната приказка. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Освен задължителната риба на масата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други. Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете, пише woman.bg.

Рекламирайте в Novinarnik.BG