Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Повечето български туристи, които избират гръцките острови са свикнали да ходят на вече познати места. И въпреки това, сред множеството места съществуват такива, които са непознатия за българите. Има гръцки остров, идеален за почивка. На това място се казва, че е сред малкото толкова красиви територии по света. Прочетете и научете за непознатия за българските туристи гръцки остров.

Лесбос, гръцкият остров, непознат за българските туристи
Известен също като Митилини, остров Лесбос се намира в източно Егейско море и е идеална дестинация за семейства и туристи, търсещи спокоен пейзаж. Този остров е пълен с традиционни села, древни паметници и уникална природа. Той предлага невероятни места за изследване и в крайна сметка се смята за остров в Гърция, който е толкова красив, колкото Санторини.

Непознатият за българските туристи гръцки остров. Идеален е за почивка, малко места по света са толкова красиви
Тук ще намерите и вкаменената гора, която е на милиони години и не само. Според тези, които са минали оттук, Лесбос е един от най-големите гръцки острови и популярна дестинация за семейни почивки или релаксиращи почивки извън вече изключително добре познатите туристически маршрути.

Поради близостта си до остров Хиос, той е идеален и за почивка в предстоящото лято. Важен елемент е:

Как да стигнете до него?
Това може да стане със самолет от Атина и други европейски градове.
До острова може да се стигне и от пристанище Пирея в Атина, но пътуването е дълго. Наред с това островът се свързва с ферибот с други острови в Егейско море. Добре е и да споменем, че от тази година ще трябва да плащате и увеличения данък в Гърция, без който няма да можете да къмпингувате в нито един курорт на островите.

Осеян е с много живописни селца
Ако сте от типа туристи, които обичат да посещават забележителности в региона Лесбос, островът-бижу на Гърция е пълен с живописни села като Моливос, Петра, Калони, Скала Сикамиас и Митилини. Разходка из местността, за да разгледате тези села, не е за изпускане и ще ви отведе до много паметници. От римски акведукти до византийски манастири и замъци. На това място ще имате възможност да посетите обекти, датиращи от няколко исторически периода.

Освен това има някои паметници, които трябва да се видят. Сред тях са средновековните замъци Митилини, Моливос и Сигри, които са били използвани за защита срещу пиратски нашествия и всички тези неща трябва да са сред поне 5-те причини, поради които трябва да видите този остров.

Забележителности на острова
На непознатия за повечето туристи гръцки остров се намира Вкаменената гора Сингри.
Тя е друго впечатляващо място, разположено в западната част на острова. Тази гора е била вкаменена, преди около 15-20 милиона години поради вулканична дейност и се смята за рядка геоложка забележителност. Така че, не я пропускайте.

Малко места по света са толкова красиви, както този остров в Гърция
Друга причина, поради която този остров е прекрасна дестинация са неговите красиви манастири. Сред тях са манастира Ипсилу и манастира Свети Рафаел, покровителят на острова. Ако харесвате дестинации с дълга история и зашеметяваща природна красота, Лесбос трябва да бъде в списъка ви за пътуване.

Тук има километри плажове
Фактът, че островът е голям и гарантира много километри брегова линия, всеки ъгъл е подходящ за плуване и не се изненадвайте, ако видите хора да скачат в морето почти навсякъде, защото качеството на морето е изключително и разбира се всички плажове имат свободен достъп.

Това да сте като турист на това място и със собствена кола е най-добрият избор за придвижване из острова. Така гарантирано няма да пропуснете живописните места или уединени плажове. Има и големи пясъчни плажове с организирани плажни барове, като тези в Петра, Моливос, Ватера, Чарамида, Пломари или Скала Ересу.

Още любопитно от гръцки остров идеален е за почивка
Ако сте почитатели на термалните бани, има много зони с естествена гореща вода, като например в Ефталу, в залива Гера и в Полихнитос. Най-организираният и готов да ви поглези е точно пред град Митилини, с изглед към залива Гера. С други думи, тук можете да намерите най-красивите диви плажове в Гърция.

Средиземноморската гастрономия на Лесбос е уникална
Тук със сигурност няма недостиг на узо и зехтин. Някои местни марки са наградени в световен мащаб. След няколко дни на острова лесно ще разберете, че навсякъде има маслинови горички.

Сардините са друг типичен продукт. Заливът Калони е известен със своите вкусни сардини, дотолкова, че всяка година през август има фестивал на сардините.

Октоподът се приготвя по оригинални и уникални рецепти, известни само на местните. Няма недостиг на сирена и ястия, и се сервират с пресни местни продукти. Накрая можете да се насладите на традиционни сладкиши.

Ако търсите необичаен остров, където да прекарате спокойна почивка, но особено ако искате наистина да изживеете цялата му оригиналност, Лесбос е идеалното място и може да бъде част от новата ви туристически дестинации за 2024 г.