Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Независим орган във Великобритания ще следи за спазването на правата на гражданите на ЕС след Брекзит, предаде „Гардиън“. Той ще може да започва разследвания, да получава жалби и да предприема правни действия срещу правителството.

Подробностите са изложени в доклад, оценяващ последиците от Брекзит, който съпровождаше публикуването на закона за излизането на Великобритания в понеделник.

Новият орган ще следи не само програмата за статут на уседналост за приблизително 3.4 милиона граждани на ЕС в страната, но и предоставянето на различни права на работниците, включително за социално осигуряване.

Групата „Трите милиона“, която представлява гражданите на ЕС в Обединеното кралство, изрази опасения, че ще трябва да се следи независимостта на новия орган. Групата освен това има притеснения за процеса по обжалване, ако има проблем с правата на гражданите.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.