Не бъдете безразлични! Споделете новината:

На 20 април 1984 г. по радиостанцията в базовия лагер се чува “Аз съм на върха, на върха съм – Христо!”

Навършват се 36 години от един български подвиг. На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият роден алпинист, който покорява най-високия връх в света – Еверест. Той извършва атаката си на 8848-метровото предизвикателство по Западния гребен, известен като “Жестокия път”.

Проданов е първият, който изкачва успешно върха по най-дългия маршрут, при това без да използва кислороден апарат. Поставя рекорд по западната стена, покорявайки Еверест от базовия лагер за 33 дни. Българинът е и алпинистът, справил се с най-голямата денивелация за един ден към върха. Проданов е едва четвъртият, който изкачва успешно Еверест сам. Така на 20 април 1984 г., точно в 18:15 ч., по радиостанцията в базовия лагер казва: “Аз съм на върха, на върха съм – Христо!”. Той обаче престоява там прекалено дълго и започва да слиза по тъмно, следвайки собствените си стъпки, което никой до онзи момент не е правил. В крайна сметка загива, но остава в историята!

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК