Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Където и да се обърнеш, няма как да сгрешиш. Всичко е високо качество и свежо.“ Това бе общото мнение на група сънародници от Кърджали, отговаряйки на пловдивчани, които за първи път посещаваха пазара в Порто Лагос и се чудеха какво да си купят.

Този търговски пазар се провежда всяка неделя на самото пристанище и предлага разнообразие от стоки, включително зеленчуци, плодове, узо, ципуро, маслини, зехтин, ядки, сушени плодове, сирена, дрехи, завивки, домашни потреби и още много.

Найден Сталев от Кърджали сподели своето впечатление: „Това е най-хубавият пазар в Северна Гърция. Дори е по-привлекателен от този в Кавала. Градчето е приятно, сергиите са край морето, а изобилието е огромно. Като го съчетаеш с един хубав обяд, щастието е пълно.“ Той отбелязва, че посещава пазара два пъти в месеца, за да зареди хладилника с провизии.

При пристигането в Порто Лагос, което се намира на 25 км от Комотини в посока Ксанти, гостите забелязват множество автомобили, които са спрели там. Попитани за местоположението на пазара, местни гърци отговарят на български език, указвайки, че пазарът е направо напред. Срещу тях са сънародници от България, които също са на пазарни покупки.

На само няколко крачки разстояние от тях се разстила сергия с богат избор от стоки. Посетителите могат да намерят всичко, от пресни зеленчуци и плодове до местни специалитети като узо и ципуро. Шатрите са пълни с дрехи, бельо, перилни препарати, занаятчийски изделия, свежо месо и други. Изобилието е впечатляващо.

Един от българските посетители споделя впечатлението си за цените и качеството на стоките. Например, пакет от 2 кг сух фасул се предлага за 5 евро, като посетителка отбелязва, че този вид фасул се сварява бързо и не изисква добавяне на брашно за сгъстяване. Също така се предлага и бял ориз, известен като „Каролина“, на цена от 3 евро за пакет от 2 кг.

Посетителите се възхищават и на богатия избор от маслини, предлагани от различни региони на Гърция. Цените за тях варират между 5 и 7 евро за килограм. Друг атрактивен продукт е домашният зехтин, който се предлага на цена от 12 евро за литър.

На щандовете с узо и ципуро посетителите имат възможност да опитат местни алкохолни напитки, като цената за узо е 8 евро за литър. Също така се предлагат и дрехи на изключително ниски цени, като например мъжки памучни боксерки за 1 евро и дамско бельо за 2 евро.

Пазаруването на пазара в Порто Лагос не е само преживяване за пазарни стоки, но и за хранене. Обедното меню включва разнообразие от местни ястия като пансета на скара, наденици, кюфтета, пържени картофи и различни сосове, заедно с узо и вино. Цената за тази обилна порция е 25 евро.

Посетителите са възхитени от качеството на стоките, ниските цени и гостоприемството на търговците. Въпреки че някои може да не са удовлетворени напълно, общото впечатление е, че пазарът в Порто Лагос предлага изключително пазарно преживяване.