Гергьовден е сред най-обичаните празници в българския календар. Отбелязван на 6 май, денят е посветен както на Свети Георги Победоносец, закрилник на земеделците и овчарите, така и на храбростта на Българската армия. Това е и официален национален празник, изпълнен с традиции, вяра и семейна топлота.

Традиционно на този ден се коли агне – символ на жертвеност и плодородие. Според обичая, трябва да се избере първото родено агне за годината. Преди да бъде принесено в жертва, животното се храни със свежа зеленина и се пои с чиста, бистра вода. Това е ритуал, с който се измолва здраве и берекет за дома през цялата година.

Празничната трапеза за Гергьовден трябва да бъде богата и пъстра. Освен агнешко месо, се поднасят разнообразни ястия със сезонни зеленчуци – свежа салата с краставици, лук и репички е сред най-предпочитаните варианти. На масата задължително присъства цялото семейство. Разчупва се обреден хляб, от който се раздава по парче на всеки, а обядът започва с чаша прясно мляко – символ на чистота и ново начало.

Млечните продукти също заемат важно място на трапезата – сирене, кашкавал, извара. Добре е да присъстват още варено жито, агнешка дроб сарма, баница със сирене и спанак. Интересно е поверие, според което на този ден домакините не бива да дават назаем млечни продукти, ако искат да имат берекет и късмет през годината.

Когато става въпрос за приготвяне на агнешко, възможностите са много. Една от класическите рецепти е агнешко с пресен лук и чесън – ароматно ястие, подходящо за гарниране с млади картофи. За тези, които предпочитат по-лесни варианти, агнешкият кебап с бут или плешка е отличен избор. Друго предпочитано ястие е пълнена агнешка плешка, която съчетава вкус и удобство, като същевременно спестява време на домакините. За по-модерна и лека алтернатива, агнешките котлети със зеленчуков сос предлагат деликатен вкус, подходящ дори за хора, които не са големи почитатели на този вид месо, но искат да спазят традицията.

Не забравяйте: на Гергьовден най-важни са семейството, общата трапеза и доброто настроение. Подредете красиво масата, усмихнете се широко и се насладете на вкуса на празника!

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US