Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Мъжкият национален отбор по волейбол спечели ключов двубой срещу Иран с 3:2 (21:25, 25:21, 22:25, 25:22 15:11). От последно 16-то място „лъвовете“ вече са на 12-та позиция и с огромен шанс да запазят мястото си в Лигата на нациите. До края на България остават мачове срещу Сърбия (събота) и САЩ (понеделник). Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев веднага слезе на терена в Анахайм, за да поздрави състезателите за успеха.

Началото на първия гейм беше равностойно с размяна на точки. Първо ние поведохме, след това персите обърнаха резултата. Най-голямата разлика стана при 10:7 за България. Държахме преднината си до 17:13, когато обаче играта ни изведнъж рухна. Иранците успяха да се върнат в мача и равенството дойде при 19:19. Последва още едно – 20:20, но до края на гейма Иран не ни остави шанс и спечели с 25:21. Втората част отново стартира с наш превес. И пак стигнахме до преднина от 10:7. Съперникът ни изравни при 11:11. Това беше и последното равенство в гейма. България натрупа крехък аванс, но този път го държеше умело най-вече благодарение на успешните атаки на Аспарух Аспарухов. Когато поведохме с 20:15 нямахме право на грешки. Най-близо иранците се доближиха при 22:20, но силите им не стигнаха повече. България изравни резултата с огледалното на първата част 25:21.

Третият гейм стартира по абсолютно същия начин. Само че този път взехме аванс от четири точки в самото начало – 6:2 и 7:3. Иранците се доближиха до нас – 9:8. В крайна сметка стигнаха и до равенство – 11:11. Хубавото е, че не се притеснихме, а напротив – започнахме да бележим точки. Накарахме Иран да поиска таймаут при 15:12 за нас. Това им помогна и намалиха пасива си до една точка. Равенството все пак стана факт – 17:17. За съжаление обратът дойде при 18:19. А две точки разлика в полза на Иран се случиха при 21:19. Във време за мъже Мартин Атанасов направи втория си ас в гейма и изравни 21:21. Късмет с мрежата помогна на съперника, а оттам и на серия, която стигна до 24:21. Аспарухов спаси първия геймбол. Валентин Братоев сбърка началния удар и отново Иран беше начело.

Четвъртата част не започна по различен начин. България поведе и бавно увеличаваше преднината си. Резултатът набъбна до 7:3. Но пак започнахме лесно да предаваме точки. Три поред направи Иран и резултатът спадна до 10:9. Персите дори обърнаха резултата до 13:12. А след това обаче българите реагираха с три поредни точки след начален удар на Алекс Грозданов, един от които беше ас. Същото след него направи и младият Димитър Димитров донесе 18:14. Хубавото беше, че този път авансът ни не падаше – 20:16, 21:17. И тогава направихме решителната крачка. Когато поведохме с 23:17, изглеждаше, че мачът отива в тайбрек. Иран обаче не се даваше и направи четири поредни точки. Стигнахме до геймбол при 24:21. Атанасов обаче сбърка началния удар и първия го пропуснахме. Но Димитров направи успешна атака и 25:22. Тайбрекът звучеше хубаво за мача и страшно като статистика – нито мъжете, нито жените не успяваха да спечелят петия гейм в Лигата на нациите тази година.

За първи път в двубоя частта започна с точка за Иран, но Атанасов веднага изравни – 1:1. Както целият мач, така и тайбрекът беше напълно равностоен. Дълго никой не можеше да вземе преднина от повече от точка. Пробивът беше за нас при 8:6 след отлична атака на Атанасов. Късметът на петия гейм изглеждаше преобърнат – 10:7. Персите не се даваха. Направиха две точки и отново нервите нахлуха на терена. Грешен начален удар ни помогна да поведем с 11:9. Добра иранска блокада доведе до изравняване. Сега дойде ред и съперникът да сбърка отново началния си удар и ние пак бяхме напред – 12:11. Страхотна блокада за България на Денис Карягин и 13:11. И още един великолепен блок на Николай Колев – 14:11. Карягин, който влезе само в последните пет минути, направи втора блокада за крайното 15:11.

По този начин България записа втори успех в Лигата на нациите това лято, като „лъвовете“ имат и осем загуби. Следващият мач на България е утре срещу Сърбия от 23:30 часа наше време.