Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за получаване на „златен паспорт“ в България, са издали пълномощни в полза Боян Новански докато е работил като адвокат (в момента той е член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това разкрива разследване на Mediapool, в което се казва, че изданието разполага с информация за двама руски граждани, един ливанец и двама йорданци.

До 2017 година Новански е практикуващ адвокат, след което е избран за член на ВСС по предложение на Волен Сидеров („Атака“). До тогава е представлявал граждани от трети страни, които са кандидатствали за т.нар. златни паспорти. Пред медията Новански твърди, че информацията за неговото участие в процедурите по даване на инвестиционно гражданство е „напълно невярна“ и отказва да отговаря на въпроси.

Публикации от 2017 г. свързват адв. Новански с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров, който пък е спряган за близък до Пеевски. Името на Петьо Петров бе замесено и в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, в което има твърдения за прокурорски натиск. Самият Новански е част от мнозинството във ВСС, което подкрепя главния прокурор Иван Гешев.

Участието на Новански в качеството му на адвокат в процедурите по издаването на златни паспорти е напълно законно, но в материала на Mediapool пише, че процедурата е спорна и непрозрачна, тъй като трудно може да се проследи има ли реални инвестиции срещу получаването на българско гражданство, колко и какви са те.

По данни на медията, получени по Закона за достъп до обществена информация, към началото на 2021 година общо 98 чужденци са получили „златни паспорти“ от България, след като са декларирали „инвестиции“ от поне два милиона лева. 78 от тези чужденци не са направили никакви реални инвестиции, а са купили държавни ценни книжа, т.е. държавен дълг, които са продали малко след получаване на паспортите.

Законът дава право за получаване на българско гражданство дори и срещу внасяне на пари по сметка в българска банка. Общо шестима чужденци са се сдобили с български документи по този начин, като малко след това са получили възможност да изтеглят обратно парите си. Обобщените данни, публикувани от Mediapool, показват, че 86% от всички, които са получили български паспорт заради направените инвестиции, не са осъществили никакви инвестиции към началото на 2021 година.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, обявиха, че внасят законопроект, с който се забранява издаването на т.нар. златни паспорти.