Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Празни имунизационни кабинети, чакащи лекари, налични ваксини. Оказа се обаче, че и малкото желаещи да бъдат ваксинирани не могат да го направят сега, ами трябва да изчакат да им дойде редът, който им е отреден в Националната здравно-информационна система. И това на фона на многократните призиви на НОЩ за масово имунизиране, с което да върне отново нормалният начин на живот,предаде dnes.bg

Явно обаче и този път нещо не е доизмислено.

След като масовата ваксинация отново тръгна след седмица пауза, докато се изчакваше становището на Европейската агенция по лекарствата за препарата „АстраЗенека“, се оказа, че вече доста хора са се отказали от предварителното намерение да бъдат имунизирани с него. Това е и причината за празните имунизационни кабинети.

През тази една седмица без ваксинация часовете на записаните бяха автоматично преместени, защото се предполагаше, че всички ще спазят графика на националната система. Но не стана така на практика.

В един от центровете за имунизация в София малко преди обед в понеделник желаещи за ваксина няма. Има лекари, сестри. Те чакаха пациентите си по график, но напразно.

Въпреки това се оказа невъзможно да бъде поставена доза на човек, който има час за след седмица в националната система. Причината не беше нежеланието на медиците, а националната система, която автоматично генерира датата за реимунизацията.

„Ако поставми сега ваксината, ще се обърка системата. Изчакайте да Ви дойде часа“, обяснява лекарят, готов да отговори на всички въпроси, свързани с ваксината, да разсее притесненията и да успокои и без това наплашения вече пациент заради влошаващата се ситуация с коронавируса.

След като не става в имунизационен център, остава надеждата за личния лекар. Само че и джипитата се чудят кого да ваксинират с 30 дози, след като в списъците им има стотици желаещи.

А целта на здравните власти е да се достигне до 70% имунизирани от населението, за да се постигне масов имунитет. Кога и как обаче не е ясно.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК