Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Всички знаем, че държавите се различават по размер и ако се чудите кои са най-малките страни в света, сте попаднали на правилното място. В тази статия ще разберете кои точно са те.

Най-малките страни в света. Те имат уникална красота и затова много туристи искат да ги видят
Кораловите острови се трансформират в екзотични паради, очарователни градове-държави, архипелази с история, скривалища в Европа … Тук са най-малките, но най-интересните държави в света.

Коя е най-малката държава в света?
Размерът на най-малката страна може да е продиктуван от повърхността или дори от населението, наред с други стойности.

Някои от най-малките страни в света са разположени в Карибите и Южния Тихи океан.

Ето кои са първите в класацията топ 10 най-малки страни:

Те се определят като най-малките държави в света, в зависимост от броя на жителите, които имат или квадратурата, на която са разположени:

Ватикана – с площ от 0,49 квадратни километра;
Монако – с площ от 2,02 км ² квадратен км;
Науру – с площ от 21 квадратни км;
Тувалу – с площ от 26 квадратни км;
Сан Марино – с площ от 61,2 квадратни километра;
Лихтенщайн – с площ от 158 квадратни км;
Маршаловите острови – с площ от 181 квадратни км;
Сейнт Китс и Невис – с площ от 261 квадратни километра;
Малдиви – с площ от 297,8 квадратни км;
Малта – с площ от 316 квадратни км.

Ватикана
Това е национална държава, разположена в Рим, Италия и е домакин на глобалната централа на Римокатолическата църква. Страната може да се похвали с площ от само 0,49 квадратни километра. Ватикана има население от около 800 до 900 души.

Монако
Това е най-малката държава с крайбрежие и е и най-малката държава-членка на Организацията на обединените нации. Изглежда невероятно, но такава малка територия привлича толкова много погледи. Този малък град-държава на средиземноморския бряг на Франция е синоним на блясък и изключителност благодарение на луксозните си хотели, двореца Грималди, Казино Монте Карло, залива, граничещ с яхтинг и престижната му репутация свързвана са автомобилните състезания и други спортни събития.

Науру
За да картографирате тази малка островна държава Микронезия, трябва да погледнете Централния Тихи океан и да отглеждате много! Общата й площ е само 21 квадратни километра. С 30-километров бряг, граничещ с пясъчни плажове и коралови рифове, Науру е не само третата по големина държава в света, но и най-малката република на планетата.

Тувалу
Четвъртата най-малка държава в света. Тя се намира в Тихия океан и Полинезия, на половината път между Австралия и Хаваите. В действителност това е архипелаг, състоящ се от 9 малки острова, пълни с коралови рифове и наситено сини лагуни. Столицата й е Фунафути и има само 6 200 жители.

Сан Марино
Следващата страна в списъка е тази република, заобиколена от италианска територия. Тя е истинско малко бижу и е най-старата суверенна държава в света и чийто стар квартал на столицата и планината Титано са признати за обекти на световното наследство.

Лихтенщайн
В подножието на Алпите това малко централноевропейско княжество е една от най-непознатите дестинации на континента. Малкото скривалище между Швейцария и основните забележителности на Австрия е неговата природа, с 400 километра природни пейзажи и художествената колекция, изложена в музея на Кунст, който има картини на Рембранд, Рубенс и Ван Дайк. Кралското семейство живее в замъка Вадуц.

Маршаловите острови
В северозападна Австралия трябва да летите, за да намерите друга от най-малките страни в света, Маршаловите острови, които заемат по-малко от 200 квадратни километра и са разделени на хиляда коралови острови. Малка и млада държава стана независима от САЩ само преди три десетилетия. Жителите й преживяват от риболов, производство на кокосово масло и туризъм, защото островите й имат онзи въздух на девствения рай, където може да прекарате деня си в гмуркане в кристалните й води.

Сейнт Китс и Невис
Два острова като една страна на Антилите. Сейнт Китс, най-големият и разположен на север; Свети Нивес, най-малкият, на юг. Осмата най-малка държава в света е и най-малката в Америка. Открит от Христофор Колумб при второто му пътуване до Америка, днес тези острови се посещават от туристи, които им се наслаждават на красивите плажове, вулканичните планини и прекрасната атмосфера в Чарлзтаун, столицата, където живее голяма част от населението й.

Малдивите
В Индийския океан, на около 500 километра от най-отдалечения връх в Индия, тази островна страна привлича любители на водните спортове и тези, които мечтаят за екзотични паради. Има 1190 островчета, вградени в 26 коралови атола, че този архипелаг. Колкото и невероятни да са измерванията му е фактът, че това е и най-плоската страна в света. Повечето от жителите й са концентрирани в столицата Мале, която има претъпкан рибен пазар.

Малта
И последното място в първите 10 страни в света е Малта. В центъра на Средиземноморието, този архипелаг има завладяваща история и смесица от култури. Това е страна изпъстрена с църкви, крепости, елегантни дворци, но също така скали, плажове и красиви скални образувания, издълбани от морето и вятъра. Тя се радва на жителите, които живеят главно в градовете Валета, столицата, Коспикуа, Сенглея и Виториоза.