Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Психиатричната болница в Раднево не може да осигури безопасността на пациентите си, както и на живеещите наблизо хора. За това сигнализира доктор от лечебното заведение, който е информирал и институциите, предаде bTV.

Болницата в Раднево е най-голямата в страната по площ и брой пациенти с тежки психични разстройства. Открита е през 1955 г., а над 20 години няма охрана и ограда. Години наред д-р Иван Добринов пуска сигнали до институциите, но без резултат.

„Това са между 300 и 400 пациенти, които са едни от най-тежките случаи в България. Много от тях са с доказано опасно поведение, настанени за задължително лечение по Закона за здравето, или на принудително лечение по Наказателния кодекс. Тоест съдът е доказал при тях опасно поведение или противоправно деяние, тоест това са хора с криминален опит“, обясни д-р Иван Добринов пред bTV.

Пари за охрана няма. Контролът за това кой влиза и излиза е поверен на портиера. В долния край на болницата ограда няма, откъдето всеки може да излиза.

Хората от съседните къщи са в стрес.

„Това опира до отпуснати щатни бройки, до заплати. Всъщност от лекари, сестри и санитари се очаква да изпълняват и охранителни функции. Част от критиките към нас са заради невъзможността да задържаме опасни пациенти. Много често идват полицаи, които водят буйстващ, здрав физически пациент и идва една санитарка, която трябва да го поеме от полицаите и да го доведе до съответното отделение. И в тази ситуация идва група от 7-8 пациенти, които го придружават заедно със санитарката. Те осигуряват конвоирането на пациенти от портал до отделение“, разказва още д-р Иван Добринов.

Лекарят твърди, че пациентите също са застрашени.

„Случвало се е да влизат хора с въздушни пушки, които стрелят по двора. Глутници кучета няколко пъти нападаха пациенти в двора, така че тези инциденти са ежедневие“, казва още той.

В болницата има недостиг на персонал, а най-драстична е липсата на санитари.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.