Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма – за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статистика показва, че животът в Германия видимо е поскъпнал. В сравнение с миналата година енергията е скочила с цели 12,6%, а храните са с 4,6% по-скъпи. Растат също наемите и цените на услугите.

Причини и последствия

Според Федералната статистическа служба през август инфлацията в страната е достигнала 3,9% – за повече от четвърт век това е най-високата инфлация в Германия. През далечната 1993 година беше измерена инфлация от 4,3%, но в момента някои наблюдатели очакват, че в края на годината ще бъде достигната критичната 5-процентова граница. Те обясняват ръста на инфлацията с няколко фактора – най-вече с пандемията, със скока на цените на енергоносителите и с временното снижаване на ДДС по време на пандемията с цел да се насърчи потреблението.

Високата инфлация подяжда както покупателната способност на хората, така и спестяванията им. За хиперинфлация обаче изобщо не може да се говори – хиперинфлация има тогава, когато цените растат с 50% месечно. Германия има много травматичен опит с хиперинфлацията през 20-те години на миналия век, когато икономиката рухна, хората масово обедняха, а това в крайна сметка доведе Хитлер на власт.

В световен мащаб инфлацията се дължи най-вече на пандемията, която тежко засегна икономиките по цял свят. Повечето специалисти твърдят, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в нормалното си русло. „Ръстът на инфлацията ще бъде временно явление“, смята Кристине Фолк, главен икономист на държавната инвестиционна банка KfW.

Икономистите посочват, че инфлация от около 2% годишно е нормално явление, а опасността започва едва от стойности над 5%. Припомня се също, че инфлацията има и един положителен ефект за националната икономика: тя девалвира валутата и стимулира износа, защото експортните стоки поевтиняват. Освен това тя помага на кредитополучателите, понеже техният дълг на практика се свива.

Германците притежават над 9000 тона злато

Във времената на инфлация се свива обаче и стойността на спестяванията – и затова хората купуват злато. Само за първото полугодие на 2021 германците са накупили цели 90 тона злато – истински рекорд за последните 12 години.

Германците тъй или иначе са европейски шампиони в купуването на злато: близо 60% от златото, което се купува в Европа, се пише по сметката на хората в Германия. В момента много граждани се опасяват, че милиардите, които емисионните банки и държавите наляха в борбата срещу пандемията, ще обезценят парите им – и затова инвестират в злато.

Междувременно германците са натрупали огромно златно богатство: в банковите си трезори и у дома те държат над 9000 тона злато – почти три пъти повече от германската емисионна банка Бундесбанк.