Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение, което разтърси страната тази сутрин, съобщи Министерството на външните работи.

Земетресение с магнитуд 6.4 бе регистрирано днес в Албания в ранните часове на деня и предизвика паника в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс

Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията не са постъпвали сигнали за бедстващи български граждани.

Няма пострадали и сред служителите на посолството и техните семейства. Сградата на мисията е напукана вследствие на труса.

По информация, получена чрез координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър.

В Дуръс и околностите, където са най-големите поражения, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено. От министерството уточняват, че към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население. Според данните на световните агенции жертвите са поне три. Онлайн изданието „Албейниън дейли нюз“ съобщава, че пострадалите са над 70 души.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

В западните части на България земетресението е усетено много слабо от хора, които са били будни в този час на нащта, съобщиха пред „Фокус“ учени от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е усетен по високите етажи на жилищни блокове в София, Благоевград, Кюстендил, Перни и Пловдив. Няма данни за пострадали хора и материални щети.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК