Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Рибарите по Северното ни Черноморие се радват но добър улов на Сафрид. В Каварна лодките са пълни. Днес го продават 3кг за 10лв.

Сафридът е от семейство Carangidae, което е в близка родственост с тези на лефера и на лаврака. Главата му е голяма и е приблизително една четвърт от общата дължина на рибата. Когато сафридът е току-що уловен, кожата на горната част на тялото и главата са тъмно сиво-сини и със зеленикави оттенъци; долната част на тялото и главата са сребристо бели, с метален блясък и виолетов оттенък, а коремът е бял. Тъмното петно на ръба на капака на хрилете е друга отличителна маркировка на сафрида. Ситния сафрид наричат граца, а едрия – хаймана. Виж за локалните и чуждите имена на сафрида.

Сафридът се среща във водите от островите Кабо Верде до Гибралтарския проток, включително и в Средиземно и Черно море и на север по протежение на Атлантическия океан и Северно море. Сафридът е най-труден за улов по време на размножителния период, тъй като тогава рибките са разпръснати или са в малки групи.

По-големите риби сафрид мигрират, като пътуват на север през лятото и могат да достигнат чак до норвежкото крайбрежие на Северно море през септември. На север сафридът зимува по ръба на континенталния шелф от Ирландия към Бискайския залив, Северно море и Ламанша.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК