Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Можем ли да пътуваме в Турция с чужд автомобил с пълномощно или колата трябва задължително да е наше име?

Новите изисквания за пътуване в Турция влязоха в сила преди по-малко от месец, но много сънародници продължават да не знаят дали имат право да пътуват с чужд автомобил, било то на шопинг за ден или на почивка, пише TrafficNews.

За да влезем в Република Турция, трябва да спазваме няколко изисквания.

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на шофьора и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. Ако не използваме личен автомобил, то трябва да имаме пълномощно за ползване, легализирано и преведено на турски език, но само и единствено регистрираният на границата шофьор може да управлява конкретния автомобил.

При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба. Тя е от порядъка на 1500 евро + 50 евро за паркинг.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия, нямат право да напускат страната, без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това. Българските граждани, пътуващи в Турция имат задължение да се снабдят и със здравна застраховка, валидна на турска територия.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК