fbpx

Миролюба Бенатова: къде са лекарите?

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няколко випуска, новозавършили български лекари, са заминали да работят в чужбина. Това беше статистиката, когато правих филм за тях преди няколко години, пише Миролюба Бенатова във личния си профил във Фейсбук.

Управляващите години наред не направиха нищо, за да улеснят създаването и утвърждаването на нови лекари.

Ако можех, щях да стана доброволец в някоя болница.

Ето и целият текст:

КЪДЕ СА ЛЕКАРИТЕ

Няколко випуска, новозавършили български лекари, са заминали да работят в чужбина. Това беше статистиката, когато правих филм за тях преди няколко години. Тези български млади лекари, които работят в Германия, обясняват защо са там, а не тук. Един от тях се върна в интерес на истината. Но останалите 6-ма, които снимах, не са.

Ще кача и разговора си с един патоанатом, с когото си говорихме за „патологията на здравната ни система“.

Управляващите години наред не направиха нищо, за да улеснят създаването и утвърждаването на нови лекари. Правеха се на разсеяни за проблемите на специализантите. Не намериха начин за достойно заплащане на медицинските сестри. Позволиха играта с пътеките. Позволиха лекари и медицински сестри да работят на сто места, да не почиват и да функционират в перманентен бърнаут. И днес вече няма как за един ден и с един призив системата да се пренареди.

Ако можех, щях да стана доброволец в някоя болница. Ако мога да помогна с нещо, насреща съм. Но тези, които трябваше да бъдат подкрепени по пътя им, днес сигурно са далеч от България и си имат работа, която не могат да зарежат заради един вопъл.

Оставете коментар: