Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Американският министър на отбраната Марк Еспър поиска и получи вчера оставката на министъра на военноморските сили Ричард Спенсър, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Причината за крайната стъпка е направено от него тайно предложение на Белия дом за уреждане на полемичен случай с „морски тюлен“, обвинен, че е извършил военни престъпления в Ирак.

Пентагонът обясни в комюнике, че Еспър е загубил доверие в Спенсър заради неговата „липса на откровеност“ в случая със служителя на специалните части на ВМС Едуард Галахър.

Галахър бе признат тази година за невинен по няколко обвинения, включително за два опита за убийство на цивилни иракчани и за убийството на пленен боец на „Ислямска държава“ по време на мисия през 2017 г.

Той обаче бе признат за виновен от военен съдебен състав и понижен в чин, след като позира за снимка с трупа на джихадиста.

Самият Доналд Тръмп публично се застъпи за Галахър и използва пълномощията си, за да възстанови отнетото му звание и да му позволи да се пенсионира по-късно тази година с пенсия в пълен размер.

Пентагонът обвини Спенсър, че е предложил тайно на Белия дом да не се меси в предприетите срещу Галахър процедури, а в замяна военният ще може да се пенсионира, без да бъде отстраняван от специалните части. Спенсър не е обсъдил предложението си с Еспър.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК