Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма да се правят проверки на документи по границата с Гърция, ако има риск да се образуват опашки от коли на ГКПП-тата, пише “24 часа”, цитирайки свой източник в МВР.

В такива случаи ще се задейства чл. 9 от Шенгенското споразумение и хората ще бъдат пропускани към Егейско море, без да спират. Това ще става след договорки между граничарите на двете страни, които ще преценяват опасността за задръствания по данните от трафика.

Така ще има по-малко чакане на браздата в предстоящия летен сезон. Очаква се поне 1 млн. българи да отидат в Гърция, румънци също ще пътуват към южната ни съседка. Мярката ще се въвежда на отделни пунктове за по няколко часа, докато трафикът се отпуши.

Подобно въведение е възможно след приемането ни в Шенген. За целта се задейства чл. 9 от споразумението. Договарящите се страни се задължават да приемат обща политика относно движението на хора. Те ще си помагат взаимно за тази цел, гласи той. От приемането ни в зоната за свободно пътуване този член вече е използван няколко пъти и има натрупан опит.

По принцип той позволява да се ползва и на външна граница, така че не е изключено при нужда да се прилага и на браздата с Турция. За облекчаване на проверките говориха преди месец и шефът на Гранична полиция Антон Златанов и Христос Булумбасис от Гърция. А вътрешният министър Калин Стоянов обсъди с турския посланик Мехмет Саит Уянък как да се облекчи трафикът към Турция, която също е предпочитана дестинация за отдих от много българи.

С цел избягване на струпванията от Гранична полиция препоръчват да не се ползват само Кулата за Гърция, където в петък имаше засилени проверки, и Капитан Андреево за Турция, а и останалите ГКПП-та.

За да се облекчи трафикът не само към южната ни съседка, но и към родното Черноморие, МВР също предвижда конкретни мерки. Цяло лято тировете ще бъдат отбивани от магистрала “Тракия” в посока Бургас, но само за 17 км. Те ще бъдат пренасочвани по стария път за Пловдив край софийското с. Лозен заради ремонт. Ще се връщат на магистралата на 22-ия километър. В момента мярката се прилага в почивните дни, въведена е и за 24 май.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК