Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма да има тотална смяна на условията за търговия с газ. Русия иска да гарантира за себе си, че плащанията в евро няма да бъдат замразени. България нито има рубли, нито има желание да ги има или да плаща с тях. Очаквам плащанията да продължат да се правят в евро. Това заяви Милен Велчев, бивш министър на финансите, в студиото на БТВ.

Той беше категоричен, че не е в интерес на Путин доставките на енергоизточници да спрат.

“Алтернативите за нас за азерския газ и в по-далечна перспектива втечнения газ. България не е толкова зависима от газа. Другите енергоизточници като възобновяема енергия и въглища могат да заместят газа изцяло, но това не е добър вариант”, коментира Велчев.

Според него няма печеливш от войната на икономиките: “Русия губи много повече”.

По думите му Русия е голяма икономика и н е може да се очаква да изпадне до нивото на Куба и Венецуела: “Тя би могла да пренастрои вътрешните си процеси така, че да произвежда всичко, което ѝ е необходимо, но стандартът на руснаците вече падна много”.

“Инфлацията зависи от това колко ще продължат военните действия в Украйна. При приключване на войната очаквам суровините и енергоизточниците да поевтинеят, което да се отрази и на инфлацията”, коментира бившият финансов министър.

Велчев каза, че е прекратил отношенията си с ВТБ.

Той коментира и разминаванията между думите на финансовия министър Асен Василев за “Джемкорп” и изявлението на Американското посолство: “Това изглежда абсурдно. Не подобава на финансов министър да говори неща, които не отговарят на истината, а след това да бъде опроверган от Американското посолство. Отдавам го на липса на информация”.

Бившият финансов министър беше категоричен, че няма руска банка, която да оперира на територията на България: “И да ги каним, те няма да дойдат, защото имат сериозни проблеми”.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК