Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Очакват ни много динамични дни и седмици с температури от минус 15 до плюс 22 градуса

Какво ще е времето през месец март? Прогнозата сочи, че ни очаква един динамичен месец, най-вече поради факта, че има и стратосферно затопляне, което ще усетим най-добре именно през март, пише Meteo Balkans.

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализирани от нашите синоптици.

През следващите дни Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон, разположен на север от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност. Очакваме и валежи от сняг над Северозападния Предбалкан. Разкъсвания на облачността ще има над Източна България.

Според основните метеорологични модели, към края на първата десетдневка на март ни очаква и една нелоша зимна обстановка.

Времето през първото десетдневие от март
През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е преносът на по-студена въздушна маса от североизток и разширяващ се антициклон над Югоизточна Европа.

През първите дни от месеца по неговата южна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд.

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и период без валежи и с временни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие очакваме преминаването на средиземноморски циклон. Очакваните валежи ще са от сняг, като по-значителни ще са те в Рило-Родопския масив.

Времето през второто десетдневие от март
През второ десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса под климатичната норма. Ще бъде студено с температури под минус 10 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 15 градуса по Целзий. Над Източна България ще е по-топло – до 5-7 градуса по Целзий.

Времето ще е предимно слънчево, но ще се задържи и студено.

Към края на периода очакваме и поредна смяна на циркулацията и температурите плавно ще се повишат. Очакват се нови валежи, но този път от дъжд.

Последните данни на глобалните модели GFS и ECMWF прогнозират, че предстоящата циркулация ще се задържи поне до началото на третото десетдневие от март. Температурите в Югоизточна Европа чувствително ще се повишат и ще са около климатичната норма. Времето на полуострова ще е променлива облачност. Очакваните максимални температури ще са между 10-13°С.

Времето през третото десетдневие от март
През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 15 – 22°С.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.