Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Месец след загубата на кметските избори в София Мая Манолова ще обяви началото на гражданска инициатива, която ще работи за разрешаване на различни казуси и за защита на гражданските права.

В началото на декември се очаква бившият омбудсман да създаде неправителствена организация, към която ще има гражданска платформа за събиране на жалби, обясниха хора от екипа й. Офисът на инициативата е на площад „Славейков“ в столицата, където днес се проведе приемна за граждани. Предстоят приемни и в други градове, както и работа по локални казуси.

Още в изборната нощ Мая Манолова даде заявка, че ще направи проект, за да работи за промяна на модела в България. На следващия ден тя уточни, че няма да прави партия, а ще създаде гражданска платформа. Проектът ще се финансира чрез дарения през платформата, а хората, които искат да работят по него, ще го правят доброволно. По такъв начин за кампанията й са събрани 156 хил. лв.

В момента се подготвя програмна декларация на проекта, в която ще бъдат записани ценностите и каузите, за които организацията ще работи. Сред тях са борба с монополите и презастрояването, достойни доходи, честна бизнес среда, преодоляване на административните затруднения на гражданите, както и честни избори. Всички неправителствени организации от София и страната, които споделят тези ценности, ще могат да се включат в проекта. Според хора от екипа на Манолова вече има позвънявания от много градове в страната, в които е заявена готовност за съвместна работа.

През декември приемните за граждани в офиса на ул. „Дякон Игнатий“ 4 ще продължат. На тях се предлага безплатна юридическа помощ от адвокати от различни кантори в столицата, които са изявили готовност да работят без хонорар. Самата Манолова, която също има кантора в София, ще разговаря с гражданите, но няма да дава юридически консултации. В офиса работят и експерти от инициативния комитет, който я издигна за кандидат за кмет. Днес бившият общински съветник Войслав Тодоров разглеждаше казуси, свързани с презастрояване.

Каква ще бъде работата на организацията ще зависи от различните казуси, но Мая Манолова предвижда срещи с граждани в страната и законодателни инициативи.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US