Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Скандал беляза кръга в Испания, след като мач от Ла Лига 2 (Сегунда дивисион) беше прекратен заради нацистки обиди. Срещата между „Райо Валекано“ и „Албасете“ не се доигра, след като съдията Хосе Тока Лопес я прекрати на почивката.

Първоначално мачът беше прекъснат за кратко, след като Роман Зозуля от гостите беше обиждан от феновете на „Райо“. „Шибан нацист – Роман Зозуля“, викаха запалянковците на домакините.

Причината за обидите към него е историята, която украинецът има с „Райо Валекано“. През 2017 г. той беше преотстъпен в тима от „Бетис“, но не изигра нито един мач. Още на първата си тренировка Зозуля беше обиждан от запалянковците, които го обвиниха, че има принадлежност към крайнодесни групи в родината си.

Няколко пъти украинецът е отричал да има подобни възгледи и да членува в каквито и да е групи. В социалните мрежи има снимки на Зозуля, който по време на войната в Донбас (2014-15) подкрепя доброволческите батальони. Те обаче нямат нищо общо с нацистките възгледи.

„С подкрепата на двата тима и Ла Лига реферът прекрати срещата. Това решение беше взето с една цел, а тя е да защитим ценностите на нашия спорт, който всички обичаме“, съобщиха от „Албасете“. Клубът домакин също публикува съобщение, потвърждавайки, че подобни обиди са били чути по време на срещата.

Президентът на „Райо“ Раул Мартин Преса осъди поведението на запалянковците.

„Това е много тъжна вечер за „Райо“ и за спорта. Категорично осъждам обидите, които бяха чути на нашия стадион. Футболът трябва да вярва в единството, а не да сее разделение. Говорих със Зозуля и го прегърнах, защото той е човек и заслужава уважение.“

Това е първи подобен случай на мач в Испания.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК