Не бъдете безразлични! Споделете новината:

За всяка секция в страната, в която е предвидено машинно гласуване, ще има и 100 % брой хартиени бюлетини

Българите, които са на почивка в чужбина, могат да гласуват в секция, която е разкрита, като няма нужда от подаване на заявления или предварително вписване в списък. В последния момент, в деня на изборите, в чужбина може да гласува всеки български гражданин. Това каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Възможността да се гласува, ако си на почивка, е само когато е регистриран на настоящ адрес. В този смисъл изпратихме запитване до регионалния министър. Предполага се, че много хора са предплатили или запазили места за почивка, които съвпадат с датата на изборите. Получаваме много такива писма, в които българските граждани ни питат как могат да гласуват, когато в деня на изборите са на почивка в България“, посочи Матева.

„В страната има възможност по Закона за гражданската регистрация да се регистрират т.нар. временни настоящи адреси. Изискването е на всеки 30 дни, ако се сменя адрес, ако гражданинът пребивава повече от 30 дни на друго място, да заяви промяна в настоящия адрес. Има възможност за регистрация на настоящ адрес в хотели, мотели и други почивни места. В тази връзка изпратихме запитването. 14 дни преди изборния ден гражданите могат да заявяват гласуване по настоящ адрес. Избирателите, които са запазили почивка, съвпадаща с деня на изборите, имат достатъчно време да заявят регистрация на временен настоящ адрес в мястото, на което ще почиват. Има процедури, които трябва да се спазят. Хубаво регионалният министър да каже какви документи трябва да се представят евентуално от хотелите и почивните домове, какви данни трябва да бъдат подадени за лицата, които ще пребивават по време на изборите в тези места, за да могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес“, посочи Росица Матева.

По думите и времето е много малко и Централната избирателна комисия има нужда от техническа помощ, свързана с изработване на документацията за възлагане на обществени поръчки и със сигурността.

„Времето ни е много малко. Още от встъпването ни в длъжност започнаха да изтичат срокове. Това, за което имаме нужда от помощ и нямаме капацитет, е повече техническа помощ, свързана с изработване на документацията за възлагане на обществени поръчки и свързана със сигурността. Днес имаме писмо от Държавна агенция „Национална сигурност“, че ще съдействат за изработване на софтуера за гласуване в частичните местни избори на 27 юни, които трябва да бъдат произведени с машини. Най-много секции с машинно гласуване ще има в община Благоевград, тъй като ще има избори за кмет на Благоевград, и в още 7 кметства“, посочи Матева.

Заместник-председателят на ЦИК посочи, че ще се търси помощ от всички държавни органи, а не само от ДАНС: „Ние търсим помощ от всички държавни органи за съдействие с експертиза, защото Централната избирателна комисия е съставена от юристи и математици, но нямаме необходимата експертиза от ай ти специалисти и експерти по подготовка на обществени поръчки, за да ни подпомогнат да направим тези процедури не само за машините, а и за разяснителна кампании. Традиционно в Централната избирателна комисия се използват специалисти от Министерски съвет“.

Росица Матева поясни, че проблемът, който възникна на последните избори във Велико Търново, не е свързан с машините: „Проблемът във Велико Търново не е проблем на машините. това е установено. Това е проблем на погрешно подадена листа, която е въведена в машините, Сега ще предвидим всички възможни варианти на проверки, за да не се случи това. Проблемът не е в машините, а в погрешно подадената листа“.

По думите и за всяка секция в страната, в която е предвидено машинно гласуване, ще има и 100 % брой хартиени бюлетини, съответстващ на броя избиратели от тази секция. „Ако по някаква причина поради особени и непредвидени обстоятелства, които ЦИК в нарочно решение ще опише какви са, се наложи да се спре машинното гласуване, ще се продължи с хартиени бюлетини“, допълни Матева.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК