Масовото ходене на плаж в летния сарай на Ахмед Доган ескалира в сблъсъци с полицията (Видео)

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Инициативата за масово ходене на плаж в летния сарай на Ахмед Доган в парк Росенец ескалира в сблъсъци между протестиращи и полицията в събота по обяд при опит да се пробие полицейския кордон. По-късно обаче след намеса на кмета на Бургас Димитър Николов протестиращите бяха допуснати по обиколен път през скалите до плажа.

При ексцесиите един от организаторите на протеста Иво Мирчев беше задържан, закопчан с белезници и отведен от полицията. Другият организатор, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, беше повален на земята.

Вътрешният министър Младен Маринов поиска оставката на шефа на полицията в Бургас и съобщи, че всички задържани край „Росенец“ ще бъдат освободени.

В София обаче вече се планира нов протест заради полицейското насилие.

Напрежението започна още сутринта, когато стана ясно, че полицията пуска избирателно само здрави и едри активисти на ДПС. Полицаите на място отказаха да допуснат протестиращите до плажа. Пътят към сараите на Ахмед Доган бе преграден от коли на жандармерията.

На място освен гражданите, които дойдоха да заявят протеста си срещу завладяната държава, имаше и провокатори.
Малко след 13 часа се стигна до ескалация на напрежението и сблъсъци.

Това принуди полицията и кметът на Бургас Димитър Николов да създадат организация за достъп до плажа на протестиращите. Част от тях минаха по заобиколен път през скалите и достигнаха до плажа.

Там започнаха да се къпят и разпънаха плажни кърпи. В т.нар. летен сарай на Доган има стотици активисти на ДПС, докарани от различни места в страната, но няма напрежение с „плажуващите“.

„Предотвратявам в момента това да не се стигне до по-тежък сблъсък. Създадена е организация. Обмисляме варианта по безопасен начин да дадем възможност на група лица да отидат на плажа, за което най-вероятно им е посещението“, заяви Радослав Сотиров, директор на областната дирекция нан МВР в Бургас.

На въпрос на Mediapool на какво основание са пуснали безпрепятствено толкова много хора, автомобили и автобуси на ДПС, директорът на полицията в Бургас отказа коментар.

Полицията пускаше само активисти на ДПС

По-рано органнизаторите на масовото ходене на плаж до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка Росенец бяха спрени от полицейски кордон, който пуска избирателно само хора, дошли в подкрепа на Доган.

Охраната пускаше хора с шапки на ДПС и тениски на Делян Пеевски, но не и протестиращи. Това наложи промяна в плановете на организаторите и те обявиха, че планираният протест се мести пред община Бургас от 11 часа, за да потърсят сметка от кмета на Бургас Димитър Николов.

Самият Николов по-късно окачестви недопускането на протестиращите като грешка и обеща да им съдейства. На място „да плажуват“ преди обяд останаха лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и млади, здрави активисти на партията от цялата страна, докарани с автобуси. Същевременно хора от първоначално планираното протестно ходене на плаж продължиха да се опитват да се доберат до обходни пътища до сарая.

Протестът се премести пред общината в Бургас

„Отново виждаме как българската държава е поставена в услуга на Доган. Съгласувано от общината събите беше осуетено и бяха създадени условия за струпване на хора и напрежение. Отиваме пред община Бургас да поискаме сметка на кмета и заместник председател на ГЕРБ. Протестът се мести от бариерата пред общината“, написа по-късно във „Фейсбук“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който е сред организаторите на инициативата за масовото ходене на плаж край летния сарай на Доган.

Иванов съобщи, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Отговор обаче не са получили.

По думите му полицията е създала предпоставки за напрежение, защото прави „тапа“, в която ще се съберат хората от протеста и контрапротеста, което е идеална среда да има провокация. „Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията. Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие“, коментира Иванов.

Инициативата за масово ходене на плаж тази събота дойде след като преди дни Иванов стигна с лодка до плажа в парк “Росенец“, но беше изгонен от охранители на НСО. Случката с охранявания от НСО сарай прерасна в межуинституционална война между президента, правителството, прокуратурата, обиски в президентската институция и последвали протести срещу олигархичнния модел. Скандалът взе главата и на началника на НСО.

На плаж останаха Карадайъ и активисти на ДПС

Акцията за съботно ходене на плаж целеше по суша и по море хората да се придвижат до засипания с чакъл плаж в парка. Същевременно обаче бяха организирани и контраплажуващи в подкрепа на Доган, като още снощи на място пристигнаха с автобуси хора от Гърмен. По-късно в събота сутринта в парка Росенец пристигна и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Той бе посрещнат в района от симпатизанти със скандирания „ДПС“. В парка „Росенец“ е и кметът на Община Гърмен Феим Иса. На място има струпване на много автобуси, от които слизат млади мъже. Те твърдят, че са от Айтос, Кърджали, Благоевградско, Силистра, Пазарджик, Търговище и са дошли на почивка и да се изкъпят в морето.

Малката брегова ивица се намира до имота, станал известен като лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самият Доган е вътре в сарая и коментира пред бТВ, че се надява да не се стига до сблъсъци. Той показа имението, в което отглежда рози, био краставици и домати, но не пожела да застане пред камерите.

Протестиращи в крайна сметка достигнаха до плажа

По-късно кметът на Бургас Димитър Николов оцени като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец и се върна на място с протестиращите, за да им осигури достъп заедно с полицията.

Протестиращите бяха насочени по заобиколен маршрут през скали, като някои от тях се отказаха и върнаха, а други продължиха и стигнаха до плажа, където влязоха в морето и започнаха да се къпят.

През целия ден хора опитваха да стигнат по плажа по различни маршрути по суша и вода.

До базата на Нефтохим бе паркиран автобус с хасковска регистрация, който бе пуснат от полицията за разлика от колите на протестиращите. Опити да достигнат до плажа в парк Росенец има и по вода. Първи до кея достигна голям катамаран, в който беше екип на в. „Днвеник“, но симпатизантите на ДПС не им разрешаваха да слязат и се опитват да избутат плавателния съд.

Източник: mediapool.bg

Оставете коментар: