Мария Габриел и кмета на Милано със съвместна инициатива за насърчаване на жените към науката и технологиите

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

За да покажем лицата на успешните жени в информационния сектор, през септември ще обявим европейска награда за жени иноватори. Затова популяризирането на обучението в STEM специалности ще е акцент в новия план за действие за цифрово образование, който ще представя до седмици. Това заяви комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Заедно с кмета на Милано Джузепе Сала тя постави началото на инициативата STEMintheCity бе поставено от , заедно Целта е да се насърчи придобиването на цифрови умения, обучението в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и предприемачеството сред жените. Тази година тя се провежда в онлайн формат, под надслов „Поколението STEM – подкрепяме бъдещето!“. Според Мария Габриел общините имат водеща роля за трансформацията на цифровата икономика и общество, съобщиха от представителството на ЕК в България.

„Оценявам високо предложението на кмета на Милано да открием съвместно тази инициатива. Вярвам, че заедно – младите хора с местните и европейските институции – чрез образование и умения, ще се възползваме от възможностите, които предоставя цифровизацията за намиране на решения в полза на обществото“ заяви комисар Габриел.

По време на откриването еврокомисарят информира за възможностите за младите хора в рамките на нейния ресор. Тя обърна специално внимание на програмата за платени стажове „Цифрова възможност“ (Digital Opportunity Traineeships), която предостави шанс на над 6 000 студенти да придобият цифрови умения чрез платен стаж в частния сектор. В допълнение програмата „Еразъм+“ ще предостави много нови възможности за обучение, като например виртуална мобилност.

Комисар Габриел наблегна на необходимостта повече момичета и жени да се насочват към информационните и комуникационни технологии.

„Дигиталните умения са ключови за успех в модерната икономика и общество. Понастоящем, над 90% от работните места изискват поне базови дигитални познания. Обучението по информационни и комуникационни технологии е инвестиция в бъдещето, която дава ясна перспектива за кариерно развитие. Днес в Европа едва 17% от заетите в сектора са жени. Това трябва да се промени“, каза Габриел.

loading...

Оставете коментар: