Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският журналист Марина Овсянникова, която се противопостави на режима на Владимир Путин, като се появи с плакат „Спрете войната“ зад водеща на новините в държавната телевизия „Первый канал“, беше наречена британски шпионин, пише The Mirror.

43-годишната жена рискува да получи тежко наказание, като направи обществено достояние посланието си по националната руска телевизия, която е силно цензурирана и строго прокремълска. Путин нарича инвазията в Украйна „специална военна операция“ и се опитва да създаде впечатление у руския народ, че целта й е „денацификация“ и че всичко върви по план.

Антивоенните митинги бяха потиснати, а протестиращите бяха отвеждани от полицията. Всеки, който се изказва срещу инвазията, е заплашен от 15 години затвор. Овсянникова беше арестувана от полицията, но й беше наложена сравнително лека глоба от около £200.

Имаше опасения, че тя може да бъде изправена пред по-нататъшно наказание. Сега тя е обвинена, че е предателка, която е в заговор с британците.

Кирил Клейменов, заместник-генерален директор на „Первый канал“, я обвини в предателство. Той предположи, че тя е имала връзка с британски дипломати, преди да извърши смелата постъпка по телевизията.

„Преди да излезе в ефир с антивоенния си плакат, според нашата информация, Марина Овсянникова е разговаряла с британското посолство“, каза Клейменов.

„Емоционалният импулс е едно. Но предателството е нещо друго“, допълва той и изказва твърдения, че с действията си журналистката е предала както Русия, така и екипа, с който е работила рамо до рамо в последните 20 години.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК