Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Конвой от 11 тира с хуманитарна помощ потегли от Пловдив и Стара Загора за Сирия. Зад акцията, която е изцяло доброволческа, стои издателят и общественик Манол Пейков, разказва bTV. Крехки жени вдигат огромни торби с дрехи, завивки, палатки и храна – все неща, от които се нуждаят хората в Сирия. Всичко се сортира и товари бързо. Всеки ден – без почивка.

Мъжете и жените работят доброволно, разказва ни координаторът Гергана Георгиева. Жената е толкова развълнувана от добрината, че не успява да скрие сълзите си.

„Всякакви хора има, има хора, които отиват, оставят децата си, идват да помагат, след това ги взимат. Не мога да повярвам. Има хора, които са отишли да купят детски дрехи от магазина, чисто нови и ги носят“, споделя тя.

„Част от вещите са закупени с дарения – до тук близо 10 000 души са отворили сърцата си“, казва Манол Пейков.

Той е събрал в личната си сметка над 1 300 000 лева за пострадалите от земетресението. Изпратил е вече на няколко пъти хуманитарна помощ за Турция.

„Хората отделят от чеиза си, отделят от неща, които са пазили и съхранявали с години. Спират ме, вадят пари от джоба си – 100 лева, 50 за Турция и 50 за Сирия. Питам ги какво да запиша. А те отговарят „От Гошо“. И си тръгват. Доверието е най-голямата отговорност, по-голяма няма“, споделя Манол.

Част от доброволците идват за ден. Други се връщат, а някои – като Венелина Илинчева, работят повече от 10 дни, загърбили всякакви ангажименти, водени от най-човешката нужда – да помогнеш.

„Много ми е мъчно, мъчно ми е, че заради човешки грешки и алчност много човешки животи си отидоха и най-жалкото е, че много деца си отидоха“, казва тя.

„Хората са измъчени. Помощта е от сърце, от желание. Дошли сме от свое желание, особено за децата, останали без родители“, казва Веска Иванова, също доброволец.

Антон Георгиев е шофьор повече от 30 години. Карал е помощи до Косово. Сега, щом чул ,че се търсят доброволци, които да изминат над 1800 км до Сирия, не се поколебал.

Конвоят по дългия път за Сирия ще бъде охраняван. Хуманитарната помощ ще бъде поета от международни организации, които работят в епицентъра на трусовете.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.