Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Не унищожавайте екипа на болница „Лозенец“, който спаси живота на десетки деца със спешна нужда от чернодробни трансплантации, защото в момента няма кой да ги прави, призоваха отново близките на оперирани деца. След като през миналата седмица споделиха пред Dir.bg за проблема, днес те говориха и в ефира на bTV.

„Нека всеки се замисли може ли да осигури 500 000 лева за трансплантации в чужбина на детето си и кой ще поеме последващите грижи, ако се наложи. Ако унищожите този екип, кой ще прави тези трансплантации тук?“, попита в студиото на „Тази сутрин“ Емил Върбанов, дядо на малката Ивона, която е оперирана от екипа на проф. Любомир Спасов преди по-малко от година.

„Имаме желанието да защитим нещо, което вече е създадено и изградено в България, защото не всички имат възможност да отидат да трансплантират децата си в чужбина“, казва майката на Ивона – Деница Мартинова.

Мартинова заедно с майки на други трансплантирани деца създадоха фейсбук група Трансплантирани и оперирани деца в болница „Лозенец“, в която публикуваха десетки лични истории за пътя, по който са минали и изразиха благодарност към екипа на болница „Лозенец“ Преди седмици лекарите бяха атакувани от служебния министър Стойчо Кацаров с обвинения за незаконни трансплантации, извършвани в болницата. А междувременно се оказа, че след уволненията, няма кой да извършва спешните операции на децата. В резултат на това на косъм виси животът на две деца, които се нуждаят от присаждане на черен дроб, но специалистите, които могат да ги направят не са на разположение и не е ясно какво ще се случи с малките пациенти.

„Ние се чувахме по-често с лекарите от болницата, отколкото с близките си, защото те следят състоянието им 24/7 и винаги са на разположение. Грижите им са изключително важни. Те са подготвени и продължават неотлъчно да бъдат до нас.“, разказва и Маргарита Цикалова – майка на друг спасен пациент – Валентин. Бебето също е трансплантирано в болницата през миналата година. Валентин до ден днешен няма точна диагноза, която да обясни състоянието му.

„Детето беше жълто и това се задълбочаваше във времето. През 2020 г. се разболя тежко и изкара месец в болница. В края на март ни казаха, че му е необходима трансплантация на черен дроб. Донор стана чичо му, тъй като ние с баща му нямахме необходимите показатели. Сега Валентин е много добре благодарение на всички тези хора от екипа. Тича, скача – като всяко нормално дете“, разказа пред бТВ Маргарита.

Семейството на Деница разказва подобна история за минаването през Ада и добрия изход. Попадат в болница „Лозенец“ след като чуват диагнозата билиарна атрезия, която лекарите поставят на 7-месечната тогава Ивона. Оказва се, че единственият шанс за бебето е спешна трансплантация на черен дроб.

„Така стигнахме и до доц. Узунова и проф. Спасов в болница „Лозенец“. Аз бях единственият възможен донор за детето си, установи се че съм съвместима след множество изследвания. Процесът е дълъг и изисква много специалисти, а преди самата трансплантация има процедура, в която се потвърждава пред нотариус, че донорът и реципиентът са роднини“, разказа майката на транслантираното дете. „Ние бяхме на границата да изгубим детето си и аз бях единственият донор. Лекарите можеха да се обърнат към мен, ако действително са правили това, в което ги обвиняват“, казва Деница по повод твърденията на служебния здравен министър, че в болница „Лозенец“ са се извършвали незаконни трансплантации.

„Не мога да повярвам, че се е случило нещо такова. Не съм съд, но позавам тези хора като лекари и като хора и умът ми не може да побере, че това е възможно“. Идеята за нелегалните трансплантации е някак си несериозна, казват родителите на трансплантираните деца.

Групата на майките на трансплантирани деца във фейсбук нашумя през миналата седмица, когато в десетки емоционални постове, придружени със снимки преди и след операциите, те изразиха подкрепа за лекарите, разчистени от министър Кацаров. Според тях „от години се плюе по болница „Лозенец“, а „властимащите се опитват всячески да я унищожат“.

Майките са категорични, че ще търсят подкрепа и от президента Румен Радев, до когото ще напишат отворено писмо за проблема, възникнал след намесата на сружебния министър. Те настояват за лична среща с президента.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК