Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Очакваме премиерът Кирил Петков да внесе в Народното събрание т.нар. френско предложение за Северна Македония с някакво становище на Министерския съвет, в което да ни информира как се стигна до него, през какви етапи се е минало, каква е склонността на преговарящата страна от РСМ да го подкрепи. Защото виждаме, че в Скопие отношението е нееднозначно. Това предложение не може да бъде разглеждано само по себе си като добро или лошо, защото засяга три страни – България, РСМ и ЕС“.

Това заяви пред БНР депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Любен Дилов, лидер на „Гергьовден“.

Той подчерта, че премиерът Петков е заявил, че парламентът ще решава за т.нар. френско предложение, затова депутатите очакват той да направи предложение какво точно да решава:

„Нищо не ни задължава това решение да го вземем утре. Ако то е много добро, то няма да стане по-малко добро след няколко дни. Това е опция за уреждане на отношенията между България и РСМ. За пръв път ЕС се ангажира с отношенията между две страни, на които той се опитва да бъде арбитър. … Не виждам нищо драматично, ако това предложение не бъде подкрепено от България сега“. Любен Дилов коментира и предстоящото гласуване на вот на недоверие на правителството:

„Не случайно вотът е за финансовата политика на кабинета. Предложената актуализация на Бюджета според нас ще доведе до 40% инфлация още преди края на 2022 година“.

Според него „Продължаваме промяната“ трябва да търсят нова икономическа политика и уточни, че ако кабинетът на Кирил Петков „падне“ и започне ново връчване на мандат за съставяне на правителство, ПП могат да бъдат подкрепени дори и от ГЕРБ-СДС, ако успеят да предложат нова икономическа политика:

„Нашата група се държи отговорно и ще използва всички възможности, за да не изпрати страната на избори, поне не веднага. Ще се опитаме първо да се изчерпят всички други възможности. Комични са упреците, че опозицията саботирала прекрасното управление на Кирил Петков“.