Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Зехтинът започва да се използва все повече и повече в българската кухня през последните години. И въпреки, че цената му никак не е ниска в него се срещат и нередности, на които потребителите трябва да обърнат внимание.

Нередности в бутилките със зехтин
Специалистите посочват, че някои видове зехтин имат сериозни нередности, а случаите на измами и подвеждащи етикети се умножават тревожно. Промените в климата през последните години и повишаването на цените на качествения зехтин карат някои производители да прибегнат до всякакви начини да заблудят клиентите или просто да са небрежни.

Според The Guardian броят на продуктите с неправилни етикети, замърсени с пестициди или дори парчета стъкло се е утроил през 2024 г. в сравнение с 2018 г. Властите посочват, че само определен брой такива инциденти са докладвани и стават известни, но реалният брой може да бъде много по-голям. Например, прието е маслото да бъде етикетирано като екстра върджин и всъщност да се получава от маслинови питки.

Съвети за избор на качествен зехтин
Може да е трудно да си купим качествен зехтин, на който можем да се доверим. И все пак, има няколко фактори, от които можем да се ръководим, за да не се провалим, когато ги изберем.

Екстра върджин зехтинът се счита за най-високо качество. Получава се чрез студено пресоване и не е химически обработен. По този начин запазва всичките си хранителни свойства и автентичен вкус.
Зехтинът е най-добър, когато е пресен. Потърсете бутилки с дата на прибиране или дата на производство и се уверете, че маслото не е по-старо от 1-2 години.

Специализираните магазини или местните производители често са по-добри източници от големите супермаркети. Може също да потърсите масла, които са получили награди или сертификати от международни организации.

Потърсете масла, които имат сертификати. Те показват, че олиото идва от определен регион и отговаря на определени стандарти за качество.

Качественият зехтин обикновено се опакова в тъмни стъклени бутилки или в метални контейнери, за да се предпази маслото от светлина и да се предотврати окисляването. Избягвайте пластмасови бутилки или прозрачни опаковки.

Ако можете да опитате маслото, преди да го купите, възползвайте се от тази възможност. Екстра върджин зехтин трябва да има плодов вкус с лека горчивина. Миризмата трябва да напомня нарязана трева или плодове.

Въпреки че не е абсолютен показател за качество, качественият екстра върджин зехтин обикновено има по-висока цена. Винаги бъдете скептични към много евтините маслинови масла, тъй като те често са с много по-ниско качество.

Маслиновите масла от страни, известни с производството на такива, като Италия, Гърция, Испания или Тунис, са с най-високо качество. Прочетете етикета, за да научите повече за произхода на маслото.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US