Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В МБАЛ „Света Анна – Варна“ спасиха крака на 35-годишен мъж. Това съобщиха от болницата, пише медия “Нова Варна”. Мъжът е бил с тумор в бедрена кост, но е получил шанс за пълноценен живот, след като претърпя тежка операция. Онкологичното заболяване е лекувано в Турция. Но по време на ски ваканция мъжът получава фрактура в областта на лявото бедро и е докаран във варненската болница. Във Варна на пациента е поставена реконструктивна мегапротеза

35-годишен пациент с тумор в бедрена кост получи шанс за пълноценен живот след тежка и сложна оперативна интервенция, извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Младият мъж е лекуван от онкологичното си заболяване в Турция. Там е диагностициран с миеломна болест, установен е туморният процес в областта на лявото бедро и „наличие на метастатична киста“.

По време на ски ваканцията на семейството в началото на февруари, в курорта Пампорово, мъжът прави патологична фрактура в областта на лявото бедро и е докаран във варненската МБАЛ „Света Анна – Варна“. Медиците в Клиниката по ортопедия и травматология установяват нивото на увредата и тумора, ангажирал и меките тъкани. Със съгласието на пациента планират операция.

„Наложи се да отстраним около 17 сантиметра от горния край на бедрото и костна лезия, както и да подменим тазобедрената става. При максимално щадене и отпрепариране на засегнатите от тумора меки тъкани, поставихме на пациента реконструктивна мегапротеза, която ще му позволи да живее пълноценно след възстановителния период“, обясни след интервенцията доц. Мартин Бърнев – който оперира рамо до рамо с проф. Любен Стоков и началника на клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Света Анна – Варна“ доц. Пламен Минчев.

„След ден-два пациентът ще бъде изправен за раздвижване, а след 35-40 дни ще може да се движи с пълно натоварване“, обясни след операцията проф. Стоков.

„Това е третата туморна и втората мегапротеза, които са слагани във Варна и всички са в нашата болница, коментира доц. Пламен Минчев.

Цените на мегапротеза у нас варират в широкия диапазон между 18 и 30 000 лв., от които здравната каса поема около 2000 лв.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.