fbpx

Лекари връщат слуха на 4-годишно дете в Шумен с уникална за Североизтока операция

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

4-годишно дете и мъж на 43 години бяха първите пациенти, подложени на кохлеарна имплантация в шуменската болница.

„Тази операция е уникална за целия Североизточен регион“, посочиха от лечебното заведение и в нея са участвали специалисти от Полша. „Този регион обхваща близо милион и половина души, а от подобна интервенция – се нуждаят 2 на всеки 1000“, отбеляза началникът на отделението „Уши, нос, гърло“ д-р Красимир Бозов.

Той допълни, че вече екипът на шуменската болница ще може да извършва подобни интервенции сам. В Полша от 20 години се извършват операции за подобряване на слуха, един вид по 70 операции дневно.

„Радваме се че сме тук и се радваме че се срещнахме с приятели, които са добре подготвени за такива интервенции“, отбелязаха проф. Пьотр Скаржински и колегата му д-р Хенрик Скаржински.

От думите им стана ясно, че първият пациент е бил детето, което е родено с увреден слух. „Програмата за кохлеарни операции е сложна, но този екип е подготвен. Този тип операции са обаче само началото.

Много важен аспект е последващата рехабилитация и грижа, която трябва да е близо до местоживеенето на пациентите. Затова е важно за малките деца да не пътуват много“, отбеляза д-р Скаржински.

Той допълни, че навременното поставянето на такъв имплант помага на детето да се развива нормално и да ходи на училище.

43-годишният пациент пък е загубил слуха си след травма на главата, посочиха специалистите и допълниха, че сега предстои период на адаптация към новата технология.

Кохлеарен имплант е електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *