Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Въпреки че вече е краят на октомври, ледът по ключови райони на крайбрежието на Сибир все още не е замръзнал

Това е първият път в документираната история, при който море Лаптеви – периферното море на Северния ледовит океан – не успява да замръзне по това време на годината, пишат Обекти.

Обикновено ледът в Арктика се топи през летните месеци и се образува наново през зимата. Продължителността на тези ежегодни разтапяния обаче продължава да се увеличава.

Учените очакват първото арктическо лято без лед да настъпи между 2030-а и 2050-а година.

2020-а бе особено катастрофална за региона – безпрецедентна топлинна вълна предизвика рекордно високи температури (до 10 градуса по Целзий над средната стойност) в Сибир през юни.

Сега, когато зимата вече наближава, реалните последици от топлото лято започват да се открояват – периферният лед на Северния ледовит океан в море Лаптеви все още не се е образувал. Уви, това ще има сериозни последствия за полярния регион като цяло.

Обикновено ледът се формира по северното крайбрежие на Сибир в началото на зимата, след което се разпръсква из Лаптеви от силните ветрове. По време на това свое пътешествие той разнася различни питателни вещества из Арктика, след което през пролетта се разтапя в пролива Фрам – между Свалбрад и Гренландия.

Ако ледът се образува късно, той ще бъде по-тънък и по този начин е по-вероятно да се стопи, преди да достигне пролива Фрам. Това може да означава по-малко хранителни вещества за арктическия планктон, който след това ще има намален капацитет да изтегля въглероден диоксид от атмосферата.

„Липсата на замръзване досега тази есен е безпрецедентна в сибирския арктически регион“, каза Захари Лейб, климатолог от Университета в Колорадо. Той казва, че това е в съответствие с очакваното въздействие на изменението на климата, предизвикано от човека.

„2020 г. е поредната година, която е в съответствие с бързо променящата се Арктика. Без системно намаляване на парниковите газове вероятността за първото ни „безледено“ лято ще продължи да се увеличава до средата на XXI век“, заяви той пред в. „Гардиън“.

Тази година появяването на гореща вълна в Сибир е било поне 600 пъти по-вероятно заради емисиите от индустрията и селското стопанство според публикувано през лятото проучване.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК