Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Червено сияние отново озари небето над България и Европа. Снимки на ново, озарено в червено северно сияние в небето отново шокираха България.

Най-много фотоси на феномена са от Северна България.

Впечатляващи снимки на алено звездно небе бяха публикувани от Монтана и град Кубрат в Североизточна България, а също и от Кюстендилския край в Югозападна България. И в Русе станаха свидетели на феномена със сиянието.

Най-простото научно обяснение е, че става дума за поредна мощна силна магнитна буря. Има обаче твърдения, че 7-а степен на геомагнитна буря не е достатъчна, за да предизвика толкова силно полярно сияние по нашите ширини.

Още в изборната нощ на 5 ноември, 2023 година, когато то отново озари небето над цяла Европа, доц. д-р Росица Митева, специалист по космическо време в Института по астрономия към БАН се осъмни в естествения му произход.

„Има някакъв резон в критиките към естествения произход на събитието, но засега не можем да бъдем сигурни какъв е ефектът от допълнителните научни изследвания, които се появиха и в пресата, с този експеримент HAARP“, обясни тогава Митева.

Според специалистите, полярно сияние над България е изключително рядко събитие. Подобно се е случило през октомври на вече далечната 2003 г., когато е имало много силни геомагнитни бури, двойно по-силни от настоящата.