Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Продължават опитите на полицаите в Айтос да намерят майката на новородената Антония, която е настанена в бургаска болница. Въпреки огромния интерес от цялата страна детето да бъде осиновено, предстоят законови процедури, които да определят ще бъде ли намерено приемно семейство. От болницата в Бургас съобщиха, че годишно там се изоставят между 10 и 15 бебета, а намирането на родителите им става все по-трудно.

Антония ще остане в болницата докато бъде изведена от състояние на недоносеност, обясни Алина Кинкьова от Дирекция за социално подпомагане в Бургас. След като детето бъде изписано ще се търси приемно семейство, в което да бъде настането, в Бургас и региона. Ако такова не бъде намерено – ще се търси семейство в цялата страна.

“Към момента има две свободни приемни семейства за деца на възраст от 0 до 3 години в Бургас. Но решението е на екипа по приемна грижа в кое семейство да бъдат настанени децата”, поясни Кинкьова.

Малката Антония може да бъде осиновена, само ако бъде вписана в регистъра за осиновяване, или ако семейството е оценено като кандидат-осиновители.

В Бургас към момента има регистрирани 22 приеми семейства за деца от нула до 2 години.

През миналата 2021 година има общо 22 изоставени деца на ниво “родилен дом”. А през 2022 г. случаите са 14, като всички деца са настанени в приемни семейства.

Кинкьова обясни още, че всички приеми семейства са обучени за това как да отглеждат бебета от 0 до 3 години. С тях работят социални работници от отдел “Закрила на детето” и екип по приемна грижа.