Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В Европа има само една пещера, за която се твърди, че крие съкровища от миналото. Когато стигнете там, атмосферата е много специална. Тя отвежда в един напълно различен свят.

Единствената в Европа пещера със съкровища създава усещането, че сте пристигнали в друг свят
Къде е вълшебната земя и каква история крие тази местност. Вижте сега:

Най-ценната пещера в Европа
Град Rincón de la Victoria се намира на около 10 километра от град Малага, Испания и е дом на тази добре известна пещера. Тя се намира между двете села La Cala del Moral и Rincón. Районът е известен като Ел Кантал и привлича много туристи всеки ден, независимо от сезона.

Името кантал идва от думата cantales, което означава „малки камъни“. Те са формирани през юрския период и все още се издигат над Средиземно море в тази точка на брега и предлагат мистични пейзажи, които всеки трябва да види поне веднъж в живота си.

Тази пещера е един от трите подводни примера от този вид в света и единственият пример от този вид, открит в Европа. Другите две са съответно в Азия и Централна Америка (Мексико). В един момент се твърди, че е бил потопен в морето, а след време е изплувал и се е превърнал в туристическа атракция.

Историите и легендите за пещера със съкровища от друг свят
Някои от епохата на палеолита, други от първата бронзова епоха и от времето на финикийците, римляните и маврите. Някои от тях се разказват и днес и пленяват чужденците.

Въпреки че мистериозното арабско съкровище, за което се твърди, че е скрито някъде вътре, все още не е открито, истинското съкровище, което е самата пещера, наистина е място, което си заслужава да се види. Мнозина биха се опитали да открият богатството в дълбините, но никой не успява.

Преди много време на това място в седиментационната зона са се отлагали материали и с течение на времето върху нея са израснали нови пластове вар. Тази геоложка комбинация започва да причинява подземно налягане и поради морските течения и раздробяването на скалите от морето се образуват различни галерии и дупки. Те по-късно ще разбият пещерите, които достигат до Канталес.

Пещерата щеше да крие голямо съкровище
Много преди да се разбере, че пещерата Тесоро е единствената по рода си в Европа и че има само две подводни пещери като нея в целия свят, за нея има много популярни истории и легенди.

Всеки от тях й вдъхваше някакво мистично усещане и я правел все по-известна. Мнозина дойдоха в тази пещера само за да разберат как стоят нещата в действителност и какви тайни крие това място.

Местните жители дори стигнаха дотам, че приписват необичайни събития там, като странни наблюдения и паранормална активност, както и някои наблюдения на светци или призраци.

Въпреки това, единствената легенда, която привлече вниманието както на посетителите, така и на местните през последните няколко века, беше тази за невероятното съкровище, за което се предполага, че е скрито там. Тези, които биха го поставили, са араби, които се опитват да избягат от неприятностите и да защитят богатството.

Единственият основен детайл, който се различава от една история в друга са главните герои. Някои казват, че това е група от петима мавритански крале, които пристигнали на испанския бряг, натоварени с твърде много злато и решили да го съхраняват в Куева дел Тесоро, докато други казват, че това е императорът на Алморавидите Тасуфин Ибн Али, който е единственият собственик от златото.

Хората се опитали да намерят съкровището именно тук
Първият човек, който буквално посветил живота си на търсенето на това съкровище, бил швейцарец на име Антонио де ла Нари. Той е живял през първата половина на 19 век. В търсенето си пробил няколко дупки в пещерната система и издълбал галерии.

Една от тези дупки е кръстена на него: El Pozo del Suizo. Той обаче умира през 1847 г. в резултат на небрежно използване на експлозиви, когато е хванат в една от собствените си експлозии в пещера.
Споменът за Антонио де ла Нари живял дълго след смъртта му, както се вижда от факта, че пещерите са били наричани Las Cuevas del Suizo (Швейцарските пещери) в продължение на няколко десетилетия.
Въпреки това Мануел Лаза Паласио (който бил собственикът на пещерите по това време) провел най-подробното проучване на тях, правено някога. То продължи близо четири десетилетия до смъртта му през 1988 г.

Някои златни монети от времето на Юсуф Ибн Тасуфин били открити в района по време на годините му на интензивно проучване. Това било достатъчно, за да запази легендата за скритото съкровище жива.