Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви днес, че страната му е приключила с отмъщението за Солеймани и няма да предприема нови военни действия.

„Всички наши действия бяха пропорционални на убийството на Касем Солеймани. Те приключиха. Ако САЩ повече не предприемат военни действия по отношение на Иран, то от наша страна ние също няма да предприемаме такива действия“, подчерта постоянният представител.

В писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност, постоянният представител на Иран подчертава също така, че страната му уважава изцяло независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост на Република Ирак.

Тези думи идват в отговор на реакцията на Багдад. Иракското външно министерство обяви, че е извикало посланика на Иран в страната, за да протестира срещу иранските ракетни удари по иракски бази, предадоха световните агенции.

„Външното министерство отхвърля тези атаки и ги смята за нарушение на иракския суверенитет“, се казва в изявление на ведомството. „Външното министерство подчертава, че Ирак е независима страна и че вътрешната й сигурност е водещ приоритет. Ние няма да позволим Ирак да се превърне в бойно поле“, се добавя в изявлението. Посланикът на Техеран в Багдад е бил извикан, за да му бъде предадено това изявление.

Иранският дипломат определи ракетния обстрел като „прецизна операция“, а целта й са били военни обекти, така че да не се предизвикат жертви сред цивилните и щети сред цивилните съоръжения в зоната.

Иран е привързан към запазването на мира и на международната сигурност и подчертава, че не търси ескалация или война, допълва Маджид Тахт Раванчи.

Същевременно влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр заяви, че кризата в Ирак е приключила след изявления за деескалация както от Иран, така и от САЩ, и призова милициите да се въздържат от враждебни действия.

Едно ново силно иракско правителство, което може да защити националния суверенитет и независимост, трябва да бъде съставено в следващите 15 дни и да организира предсрочни избори, заяви Садр, като подчерта, че американските войски в Ирак все пак трябва да напуснат страната.

„Призовавам иракските милиции да са търпеливи и да не започват никакви военни действия, а също да смълчат радикалните гласове на някои неконтролирани елементи, докато не бъдат изчерпани всички политически, парламентарни и международни средства“, каза той.

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че е получил разузнавателни данни, че Иран е поискал от съюзнически милиции да не атакуват мишени на САЩ.

„Получихме някои насърчаващи разузнавателни данни, че Иран е изпратил послания до онези същите милиции да не атакуват американски цели или цивилни и се надяваме, че това послание ще продължи да има отзвук“, каза той пред телевизия Си Би Ес.

В Туитър пък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази задоволство, че има признаци на деескалация в конфликта между Иран и САЩ. Той припомни, че най-главната цел е мирният живот и допълни, че светът не може да допусне поредна нова война.