fbpx

Костадин Ангелов се пита: коронавирус само респираторна инфекция ли е

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Грип и COVID-19 са две различни заболявания и нямат нищо общо. Има много неизвестни по отношение на коронавируса. Остава и въпросът COVID-19 само респираторна инфекция ли е. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на разискването в парламента как се структурират дейностите и политиката на правителството в сферата на здравеопазването по отношение на извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

В крайна сметка депутатите единодушно приеха решението на БСП, според което в срок от 1 месец Министерски съвет да актуализира и приведе в действие Националния план за готовност за грипна пандемия.

По време на дебата Даниела Дариткова подчерта, че между темата на разискването и решението няма общо, защото в случая става дума за пандемия от коронавирус, но декларира, че мнозинството ще подкрепи предложението на левицата. Георги Михайлов от БСП пък контрира, че не трябва да се хващат за думата, а за принципа.

„Не знам за какъв реалистичен план за COVID-19 говорим, не знам кой за какво ще се хваща. Предлагам ви да се хващаме здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания и нямат нищо общо. При COVID-19 патогенезата е неизвестна. При грип пътят на разпространение е известен, при коронавируса е почти известен. Клиничната картина при грип е известна, а при COVID-19 не е в пълнота. Лечението при грип е известно и в тази стратегия за която говорите има описано ясно лечение. Лечение за COVID-19 в света няма. Ваксина за грип има, за COVID-19 няма. За какъв реалистичен план говорите когато има толкова неизвестни за коронавируса“, запита от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

„Да се направи план по подобие за пандемичния грип, който да стъпва на реално научни факти, е невъзможно. Всички разписани и приложими дейности от плана, се прилагат там, където това е възможно. В момента грип няма, грипът ще се разпространи през ноември и декември, а пикът ще е януари и февруари“, продължи министърът.

„Всички очаквахме COVID-19 да се държи като респираторна инфекция, но той не изчезна през лятото и сега остава да си зададем въпроса – COVID-19 само респираторна инфекция ли е“, добави Ангелов.

Оставете коментар: