Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Очевидно е, че го правят само за своите избиратели и може би за своите спонсори от американското посолство – да покажат колко са верни. Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов в отговор на въпрос за настояването на Демократична България въпросът за изпращането на военна помощ за Украйна да бъде обсъден в парламента.

Всъщност дали тази точка ще бъде гласувана или не, вече е без никакво значение, защото в момента България изнася огромни количества оръжие за Украйна през посредници. Тази вечер от летище Варна ще излети украински Ан-12, който лети за Полша. В момента пред „Дунарит“ в Русе има огромна колона от украински тирове, които товарят, доколкото знам, тротил. Вчера от Арсенал също са товарени огромни количества оръжие, които, разбира се, не отиват пряко в Украйна – те отиват в Полша или в Румъния и оттам се претоварват, заяви Костадинов.

Особено на фона и на това, което излезе като информация от Жозеп Борел, че България се е включила в европейския механизъм за подпомагане на войната в Украйна на стойност 1,5 млрд. лева, при условие, че Съветът по външни работи на 14 април в Люксембург се е събрал да вземе решение с консенсус и България не се е противопоставила, означава че през европейската програма ние финансираме войната, финансираме войната през посредници и формално не сме дали пряка помощ на Украйна, което дразни чисто пропагандно хората от „Демократична Украйна“ или „Демократична България“, но истината е, че за наше съжаление страната ни вече е е замесена много пряко във военния конфликт изцяло на страната на Украйна, посочи лидерът на „Възраждане“.

В отговор на въпрос дали очаква парламентът да вземе решение за изпращане на военна помощ на Украйна, Костадин Костадинов заяви: „Мисля, че по-скоро не, защото и от други народни представители, които официално уж подкрепят в парламента проукраинската позиция, чувам, че те са против това. Т. е. няма консолидирана позиция дори и в представителите на управляващата четворна коалиция, така че според мен това няма да се случи. Ако пък се случи, това ще радикализира още повече българското общество. Както самият министър-председател отбеляза, 84% от нашите сънародници не желаят да се изпраща оръжие. Което означава, че в момента българското правителство прави нещо напук на желанието на огромното мнозинство на българските граждани. Това не е за първи път, просто нас не ни управлява българско правителство, а марионетен съвет“.