fbpx

Корнелия Нинова: Искаме оставката на главния прокурор и няма да подкрепим доклада му

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Искаме оставката на главния прокурор и няма да подкрепим доклада му – народът не е удовлетворен от равнището на правосъдието и справедливостта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по доклада на главния прокурор Иван Гешев.

„Уважаеми г-н главен прокурор, разбира се, че всеки има право на своето мнение и становище, но смятам, че всичко, което правим и тук, и което ще говорим в следващите минути, е политика. Няма как да избягаме от това, защото когато говорим за върховенство на закона, за разделение на властите, за борба с корупцията, както вашата значима роля в този процес, така и нашата като народни представители, е категорично очертана. Всичко е политика, самият вие сте правили политически изказвания. Включително и днешното си изказване завършихте с политически думи. Позволете преди да говоря конкретно по доклада да извадя нещо пред скоби. Факт, който ви е известен отдавна. Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че БСП няма да подкрепи доклада, защото той е много статистика без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси, които главният прокурор се е опитал да даде частично. „Разбира се, богатата статистика заслужава уважение, защото зад нея стои трудът на много хора, на много прокурори. Нека приемат нашето уважение за това, което са свършили. Този доклад не дава отговори на важни въпроси, които вълнуват обществото в последните месеци, аможе би години“, заяви още Корнелия Нинова. Според нея докладът дава странни отговори на значими въпроси. Лидерът на БСП изтъкна и друга причина, а именно за мястото и ролята на прокуратурата и контролът върху фигурата на главния прокурор.

„Днес вие сте главен прокурор, след време може да е друг, но въпросът е принципен за взаимният контрол на властите и безконтролността на главния прокурор, който и да е той“, заяви още Нинова.

„Не търсете политически позиции в предизборна кампания в това, което правим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всякакви случаи на корупция по високите етажи на властта и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да контролираме изпълнителната власт, го правим по политически подбуди или предизборни лозунги. Няма никакво значение дали си управляващ или опозиция, ако си държавник, който държи на върховенство на закона, разедление на властите, взаимен контрол на властите.

Според нея голямото предизвикателство пред всчики е да се отговори на все по-нарастващото усещане на хората, че няма справедливост. „Че богатите, че политиците, правосъдието не ги лови. Това е предизвикателството пред всички нас“, изтъкна още Корнелия Нинова.

Тя заяви, че главният прокурор не трябва да обвинява опозицията, че използва предизборно ситуацията, защото оценката е една за всички. „Пише я в европейските документи за България, а оценката за всички ни я дава българският народ“, каза още Нинова.

Оставете коментар: