Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Предишното ръководство на Агенцията вече е разплатило 382 милиона, обясни регионалният министър.

Бюджетът на АПИ за 2021 година е разделен на две. Едната част е за текущи ремонти и поддръжка, а другата – само и единствено за магистрала „Хемус”. Това обясни на брифинг регионалният министър Виолета Комитова. По думите й за ремонти и поддръжка са предвидени 382 милиона за цялата година. Тези пари са гласувани миналата година.

„След като вече е гласувана тази сума, предишното ръководство на АПИ възлага по договори текущи ремонти и поддръжка в размер на 1,5 милиарда лева”, обясни Комитова. Освен това, когато е поело Пътната агенция, новото ръководство открива, че вече са разплатени 382 милиона.

„Попитахме фирмите защо са работили, без да са обезпечени техните договори. Работили са срещу аванси. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления”, обясни Комитова.

Тя представи данните от последните няколко години. През 2018-а бюджетът е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда. Парите са били от излишъка в бюджета, обясни още Комитова. През 2019 г. са били предвидени над 420 милиона, а са изплатени над 1,4 милиарда. През 2020 са заложени 339 милиона, а реално платените са над 1,7 милиарда.

„В година като тази, в която има толкова избори, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета, е почти нулева. Да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане 1,5 милиарда, това е форма на измама. Ти си измамил фирмите. Това е лоша бюджетна практика. Доколкото ми е известно вече се разглежда това в Софийската градска прокуратура, има преписки”, коментира говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. „Нашето правителство си заминава след 1-2 седмици, след това ще дойде друго правителство, а към нова година може би ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са обещали пари, които не могат да гарантират”, заяви Кутев.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК