Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Повечето хора изчакват, докато четката за коса започне да се чупи, преди да закупят нова, но всъщност тя трябва да се подменя на всеки 6 месеца до 1 година. Всичко зависи от качеството на вашата четка, колко често я използвате и колко продукти ползвате, преди да срешете косата си. Подобно на четката за коса, много други домакински продукти имат свой собствен срок на годност, който ние сме склонни да пренебрегваме.

Ние от Поничка разгледахме 20 артикула, които използваме у дома, за да разберем кога трябва да ги заменим, за да можем да ги използваме по най-добрия начин.

1. Постелка за йога – всяка година

Зависи от това колко често използвате постелката за йога, за какви дейности я използвате и от качеството на самата постелка. Препоръчително е да се износи, но обикновено издържа около година. Признаците, че имате нужда от нова, включват изтъняване, лоша миризма и хлъзгавост.

2. Сутиен – на всеки 6-9 месеца

Сутиенът е достигнал края на живота си, когато лентата под гърдите се отпусне, тъканта е износена, а банелите започнат да се усещат. Но дори и да не е достигнал до този етап, пак трябва да се отървете от сутиена си след 6-9 месеца.

3. Четка за тоалетна – на всеки 6 месеца

Четката за тоалетна трябва да се почиства толкова често, колкото почиствате тоалетната си и да се подменя най-малко на всеки 6 месеца. Дървените четки за тоалетна може да издържат малко по-дълго, но все пак е важно да ги подменяте редовно.

4. Калъф за контактни лещи – на всеки 3 месеца

Калъфите за контактни лещи трябва да се почистват след всяка употреба и да се държат отворени, за да изсъхнат между почистванията. Те трябва да се сменят на всеки 3 месеца.

5. Матраци – на всеки 8-10 години

Въпреки че зависи от вида и качеството на матрака, основното правило е да купите нов матрак след около 8-10 години. Може да се наложи да вземете предвид и други фактори като алергии, скованост на мускулите сутрин и стърчащи пружини, за да видите дали настоящият ви матрак трябва да си отиде.

6. Филтри за душ – на всеки 2-6 месеца

В зависимост от това колко често използвате душ, какъв филтър използвате и колко хора използват един и същ душ, точният отговор може да варира. Като цяло обаче трябва да го смените след 6 месеца или след около 45 000 литра вода.

7. Менструална чашка – на всеки 6 месеца до 10 години

Менструалните чашки за многократна употреба трябва да се измиват и стерилизират преди всяка употреба и да се изпразват най-малко два пъти на ден. Те са издръжливи и имат живот от 6 месеца до 10 години, в зависимост от това коя марка използвате.

8. Пералня – на всеки 10 години

Средно пералня може да се използва до 10-тата си година. Но това зависи от марката, колко често я използвате и натоварването.

9. Килимчета за баня – на всеки 2 години

Килимчетата за баня трябва да се перат през седмица, освен ако не споделяте банята с някой друг, в този случай трябва да се перат всяка седмица. Все пак трябва да ги замените и общото правило е да го правите на всеки 2 години.

10. Спортен сутиен – на всеки 6 месеца до 1 година

Ако перете и носите спортен сутиен 3 до 4 пъти седмично, може да се наложи да го смените след 6 месеца, защото той вече няма да може да поддържа гърдите ви. Ако обаче искате да издържи по-дълго, може да пропуснете пералнята и сушилнята и вместо това да го изперете на ръка.

11. Кухненски гъби – всяка седмица

Ако не използвате съдомиялна машина, вероятно използвате кухненската си гъба няколко пъти на ден. В такъв случай е най-добре да инвестирате в голяма опаковка гъби и да ги сменяте всяка седмица.

12. Тостер – на всеки 6-8 години

Средната продължителност на живота на тостера е 6-8 години, но можете да удължите живота му, като го почиствате редовно, за да премахнете излишните трохи.

13. Килим – на всеки 10 години

Дори при подходяща грижа, килимите трябва да бъдат заменени все някога. Повечето производители смятат, че ще ви трябва пълна подмяна след около 10 години.

14. Многократни стоманени бутилки за вода – 12 години

Въпреки че са многократни и трайни, те не издържат вечно. И все пак те могат да се използват над 12 години и могат да бъдат рециклирани след това.

15. Детектор за дим – на всеки 10 години

Батериите на вашата аларма за дим трябва да се сменят всяка година, но самата аларма също има срок на годност. Като цяло тя няма да работи добре след 10 години. Добра практика е да проверите датата на производство на гърба на алармата.

16. Миялна машина – на всеки 10 години

Трябва да пенсионирате съдомиялната си, ако тя вече е на десетилетие. Други причини, поради които трябва да смените съдомиялната машина, дори ако тя не е достигнала 10 години, са ако не работи добре и ако цената на ремонта надвишава 50% от цената на нова.

17. Изтривалки от кокосови влакна – на всеки 6-10 години

Изтривалките, направени от кокосови влакна, са издръжливи и лесни за почистване. Може да изберете по-дебела изтривалка, за да увеличите дълголетието й.

18. Обувки за бягане – на всеки 750 – 800 км

Важно е да помислите дали маратонките ви дават достатъчно подкрепа за вашия стил на бягане. Обикновено те трябва да бъдат заменени с нов чифт на всеки 750 – 800 км, но ако не показват признаци на прекомерно износване, може да успеете да ги носите по-дълго, без да увеличавате риска от нараняване.

19. Хладилник – на всеки 15 години

Ако хладилникът е на по-малко от 8 години, може да помислите за поправката му. Но ако е на повече от 15 години, е по-добре е да го замените. Когато е между 8 и 15 години, трябва да помислите и за това какъв тип е и дали е екологично ефективен.

20. Диван – на всеки 7-15 години

Може да не искате да сменяте диваните си, освен ако не ремонтирате или не се преместите на ново място, но продължителността на живота им е от 7 до 15 години. Време е да потърсите нов диван, когато тъканта е изтъркана. Можете да изберете да го претапицирате, ако има сантиментална стойност и структурата не е нарушена.

Колко често сменяте предметите в дома си? Можете ли да посочите други неща, които сме склонни да забравяме да заменим?